OZKOLISTNI TRPOTEC

NatisniE-pošta

 

V domačem zdravilstvu je ozkolistni ali suličasti trpotec (Plantago lanceolata) ena od najpomembnejših zdravilnih rastlin. Pater Ašič je menil, da je trpotec najučinkovitejše zelišče za čiščenje krvi, mehurja, ledvic, pljuč in želodca ter za zdravljenje protina. Poznamo še srednjelistni in širokolistni trpotec, vendar je ozkolistni bolj zdravilen. Uporabljajo se listi, cvetovi, seme in korenine.
 
Trpotec se največ uporablja za lajšanje pljučnih in bronhialnih obolenj, pri astmi, proti želodčnim in črevesnim boleznim, izboljšuje krvni obtok in tvorbo krvi. Za ta namen namakamo liste v hladni vodi ali pripravimo sirup. Trpotec je učinkovit pri oslovskemu kašlju in celo pljučni tuberkulozi. Pripravke iz listov ozkolistnega trpotca uporabljamo za pomirjanje suhega in dražečega kašlja ter lajšanje suhega kašlja kadilcev. Trpotec pomaga pri nahodu in blaži alergično vnetje nosne sluznice. Uporablja se pri kroničnem zaprtju, hemeroidih, čirih, trombozi ter vnetjih v ustni votlini in grlu, pri boleznih mokril, ledvičnih kamnih in vnetju prostatne žleze. Seme trpotca znižuje holesterol, ustavlja drisko in zbija vročino. Svež sok ljudsko zdravilstvo uporablja za celjenje zunanjih ran in za kožna vnetja ter golenske razjede, za zdravljenje oteklin in turov, opeklin, žuljev, pri pikih insektov, za blaženje bolečin pri vnetjih ušes in oči ter pri zobobolu.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij