ČEŠNJE

NatisniE-pošta

Češnje nas razveselijo zgodaj pomladi s čudovito belo cvetočo krošnjo, čez dva meseca z obiljem vabljivih rdečih plodov in jeseni z živopisano krošnjo. Češnje naznanjajo začetek poletja in so poleg jagod včasih predstavljale prvi pridelek oziroma sadež, ko so zaloge žit in druge hrane že pošle.

Češnje (Prunus avium) so v ljudski medicini nepogrešljive. Zdravilne učinkovine vsebujejo predvsem sadeži in peclji. Češnje so zdravilo za mnogo težav in delujejo poživljajoče na organizem. Zato je priporočljivo, da v sezoni pojemo čim več svežih in po možnosti ekološko pridelanih češenj. Vsebujejo okrog 15 odstotkov sladkorja, vitamine A, C in B-skupine in pomembne minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor, silicij, železo in cink. V nekaterih študijah so ugotovili, da češnje zmanjšujejo tveganje za nastanek raka. Spodbujajo delovanje ledvic terizločanje vode in toksinov iz telesa, uravnavajo tudi raven krvnega sladkorja, blažijo revmatična obolenja sklepov, lajšajo težave z žolčem in znižujejo raven holesterola, gradijo vezna tkiva ter krepijo živčevje in imunski sistem. Češnje vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze. Češnje osvežujejo notranje organe ter blagodejno vplivajo na celoten prebavni sistem in kožo. Čaj iz češnjevih pecljev izboljšuje delovanje ledvic.

 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij