BOROVNICE so jagode zdravja

NatisniE-pošta

Navadne ali gozdne borovnice (Vaccinium myrtillus) štejejo med tako imenovano »naj hrano«. Vsebujejo veliko hranilnih in zdravilnih snovi. Imajo izjemne zdravilne učinke pri boleznih sodobnega časa in pri starostnih boleznih. Tudi v farmaciji vse več proučujejo učinkovitost borovnic in so izdelali že 180 različnih pripravkov za lajšanje in zdravljenje različnih težav.
 
Borovnice zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja (krepijo stene žil, zlasti kapilar) in za nastanek raka. Preprečujejo oziroma zmanjšujejo možnosti za razvoj Alzheimerjeve bolezni in demence, pomagajo pri izboljšanju koordinacije in ravnotežja. Ugodno vplivajo na prebavo, blažijo vnetja, še posebej ščitijo pred vnetji sečil, lajšajo težave pri ledvičnih kamnih, pomagajo pri multipli sklerozi, diareji in zaprtju. Sveže borovnice in njihovi izvlečki izboljšujejo vid, pomagajo pri kurji slepoti in preprečujejo razvoj sive mrene. Ščitijo naš organizem pred negativnimi vplivi UV-žarkov ter kožo ohranjajo zdravo in mladostno. Borovničev sok je dobro razkužilo za usta in grlo. Zdravilec pater Simon Ašič je menil, da so zlasti listi borovnic najučinkovitejše sredstvo za zdravljenje sladkorne bolezni. Pomaga pa tudi uživanje borovničevih jagod. Tudi gojene ameriške borovnice so zdrava hrana, ker imajo mnoge podobne zdravilne učinke.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij