KZ KRKA VODILNI PONUDNIK TRŽNO PRIDELANE ZELENJAVE V SLOVENIJI

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Krka Novo mesto je ena večjih kmetijskih zadrug v Sloveniji in pomemben gospodarski subjekt v regiji. Zajema območje mestne občine Novo mesto in občin Mirna Peč, Dolenjske Toplice, Škocjan, Šentjernej ter občino Črnomelj.


Matjaž Brezovar, predsednik KZ Krka, o zadrugi pove: »Zadruga ima zaposlenih 190 delavcev in povezuje 315 članov. Letno ustvarimo 31 milijonov evrov prihodkov, odkupimo 21 milijonov litrov mleka, 1500 ton živine in 3000 ton zelenjave. Po svoji obliki smo splošna kmetijska zadruga, ki izvaja več različnih dejavnosti hkrati. Opravljamo dejavnosti trgovine (maloprodaja in veleprodaja), klavnice in mesne predelave ter kooperacijsko dejavnost. Poslovno ne sodelujemo samo s svojimi člani, temveč z bistveno večjim številom kmetov oziroma proizvajalcev ter na ta način zagotavljamo preživetje njim in njihovim družinam. Zadruga si prizadeva za dvig odkupne cene mleka, saj le ta v zadnjih mesecih le s težka pokrije vse ostale dvige cen pri inputih (krmila, nafta, dokup potrebne krme…).«


Trgovina je za zadrugo najpomembnejša dejavnost. Zajema zelo širok program, in sicer na področju maloprodaje prodajo živilskega in neživilskega blaga (tehnično blago, kmetijski repromaterial, gradbeni material, mehanizacija, rezervni deli, oprema, talne obloge, gospodinjski program itd.), na področju veleprodaje pa prodajo mesa in mesnih izdelkov ter tehničnega in kmetijskega blaga (fitofarmacevtska sredstva, pnevmatike, rezervni deli, vinogradniška oprema, repromateriali za kmetijsko proizvodnjo itd.). Trgovska dejavnost v zadrugi se v največjem delu opravlja na domačem trgu, le manjši del pa predstavljata uvoz in izvoz.

Po obsegu dejavnosti je predelava mesa s klavnico ena manjših. Veliko pozornost zadruga namenja predelavi in prodaji mesa ter mesnin pod lastno blagovno znamko »Dobrote s kmetije«. Pri tem uspešno sodeluje z dolenjskimi in belokranjskimi rejci živine. Prireja poteka pretežno s pašniškim načinom oziroma z uporabo najkakovostnejših krmil. Strokovnjaki kmetijske zadruge na različne načine sodelujejo s kmeti in zagotavljajo nadzor pri reji živine. Zadružne mesnine zagotavljajo harmonijo zdravega in prvovrstnega okusa, kar dokazujejo tudi številne nagrade. Svojim kupcem želijo samo najboljše, zato jih pri izpopolnjevanju ponudbe vključujejo v preizkušanje in oceno okusov. Izdelujejo široko paleto najrazličnejših mesnin iz svinjskega, govejega, telečjega in ovčjega mesa.

Po obsegu druga je dejavnost kooperacije, ki povezuje kmete na celotnem področju in zajema področje prireje mleka, rejo živine, v zadnjih letih postaja vedno pomembnejša proizvodnja vrtnin. KZ Krka je trenutno eden največjih organiziranih pridelovalcev vrtnin v Sloveniji in s to dejavnostjo močno posega tudi h kooperantom zunaj svojega območja. Ta proizvodnja bo tudi v prihodnje predstavljala enega od najmočnejših in najperspektivnejših programov.

Jure Vončina, direktor KZ Krka: »Zadruga je v zadnjih nekaj letih vodilna odkupovalka in ponudnica tržno pridelane zelenjave v Sloveniji. Letno odkupimo več kakor 3000 ton sveže zelenjave, pridelane na integriran način. V KZ Krka ves čas iščemo možnosti in priložnosti, da slovenskega potrošnika osveščamo in obveščamo, da je naša zelenjava konkurenčna, ker je pridelana v integrirani shemi, ki je okolju in potrošnikovemu zdravju prijaznejša. Ima večjo hranilno vrednost in vsebnost vitaminov. Obrana je v optimalni zrelosti, zaradi kratke poti od polja do potrošnika pa tudi ne potrebuje sredstev za podaljšanje svežine. Z ohranjanjem in razvojem pridelave ohranjamo in ustvarjamo domača delovna mesta ter izboljšujemo prehransko varnost na ravni države. Zaradi kratkih poti in višjih shem pridelave manj obremenjujemo okolje, kar vpliva na trajnostni vidik pridelave in ohranjanje virov za naše potomce, in ne nazadnje tako ohranjamo poseljenost podeželja in skladen regionalni razvoj.« J. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij