STOLETNICA VELIKOLAŠKE ZADRUGE

NatisniE-pošta

Korenine velikolaškega zadružništva segajo v začetek 20. stoletja. Za Velike Lašče je bilo zgodovinsko pomembno leto 1913, saj so dobile status trga. Tega leta je bilo na pobudo 32 članov ustanovljena Živinorejska zadruga. Njen cilj je bil izboljšati plemensko vrednost živine in dvigniti mlečnost domačih krav. Leta 1928 se je na pobudo Ivana Puclja, takratnega ministra, dejavnost zadruge razširila v Mlekarsko zadrugo, cilja pa sta bila odkup mleka in izdelovanje sira. Po letu 1945 se je oblikovalo pet zadrug: Velike Lašče, Dvorska vas, Karlovica, Rob in Turjak. Leta 1960 se je vseh pet zadrug združilo v Kmetijsko zadrugo Velike Lašče.

Podpisati sliko: Razstava živine ob 40. letnici KZ Velike Lašče leta 1953
V sedemdesetih letih so kmetje pri Hranilno-kreditni službi, ki je bila enota zadruge, najemali kredite pod ugodnimi pogoji. Danes so dejavnosti zadruge trgovina na drobno, odkup mleka, odkup in klanje živine, prodaja mesa in mesnih izdelkov, oskrba kmetov s kmetijskimi repromateriali ter gostinske storitve. V vseh letih delovanja je zadruga večkrat posodobila vse tri trgovine in klavnico. V letu 2010 je odprla nov Zadružni trgovski center, v katerem so poleg dveh trgovin gostinski lokal in prostori poslovalnice Deželne banke Slovenije. Zadruga vsa leta kljub raznim gospodarskim težavam deluje uspešno, za kar gre zahvala članom zadruge, občanom in zaposlenim.

V okviru praznovanja 100. letnice delovanja bo Kmetijka zadruga Velike Lašče 4. septembra 2013 organizira okroglo mizo na temo: »Ali bo na naših mizah še slovenska hrana?« Ob tej priložnosti bo predstavila zbornik velikolaškega zadružništva z naslovom »Prava pot«. V soboto, 7. septembra, pa bo organiziran kmečki praznik z razstavo govedi, konj in drobnice s spremljajočim kulturnim programom.

Besedilo Ana Debeljak, KZ Velike Lašče
Fotografija arhiv KZ Velike Lašče

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij