(SOCIALNO) ZADRUŽNIŠTVO – KLJUČ DO BOLJŠE POVEZANOSTI V KMETIJSTVU

NatisniE-pošta

Zadruge predstavljajo najmočnejši steber družbene ekonomije in socialnega podjetništva tako pri prispevanju k družbenemu proizvodu kot pri ustvarjanju delovnih mest. Znano je tudi dejstvo, da so podjetja, ki delujejo po zadružnem poslovnem modelu, bistveno odpornejša proti negativnim posledicam globalne gospodarske krize od ostalih, pretežno dobičkonosno usmerjenih podjetij. So torej (socialne) zadruge ključ do boljše povezanosti in sinergij v kmetijstvu (tudi) v Sloveniji? Odgovor je jasen: zagotovo.
Več kot 100 let stabilnega razvoja zadružništva v Sloveniji že dokazuje, da so zadruge zaradi specifičnega upravljavsko-lastniškega modela, ki temelji na medsebojni solidarnosti in pravični distribuciji ustvarjenega, sposobne razviti socialni kapital, pripadnost in inovacijski potencial, ki jim omogoča potrebno ekonomsko konkurenčnost v primerjavi s strogo dobičkonosno usmerjenim gospodarstvom.

Pomembno vlogo zadružništva na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje zato vidimo predvsem v okviru učinkovitejšega tržnega organiziranja kmetijstva, krepitve agroživilskih verig in prepoznavnosti domačih proizvodov, kar je tudi ena od prednostnih programskih usmeritev razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020. Pomembne strateške cilje do leta 2020 smo zapisali tudi v resoluciji »Zagotovimo.si hrano za jutri«. Ti so: zagotavljanje prehranske varnosti s stabilno pridelavo varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane ob hkratnem povečevanju konkurenčne sposobnosti, varovanju naravnih virov ter skrbi za skladen in socialno vzdržen razvoj podeželja. Seveda v povezavi z načelom kratkih verig.

Načelo (socialnega) zadružništva torej temelji na dialogu, transparentnosti in spoštovanju vseh deležnikov ter prispeva k trajnostnemu razvoju. In to je tudi ključno sporočilo Ministrstva za kmetijstvo in okolje za nadaljnji razvoj zadrug.

mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo in okolje

Fotografija: arhiv MKO

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij