OPRAVILA NA VRTU

NatisniE-pošta

September – kimavec – sadnik
September je mesec obilja, ko pobiramo pridelke. Na prazna mesta lahko zasejemo rastline za zeleno gnojenje in ozelenitev čez zimo, saj bodo čez zimo pod snegom polegle in naredile slami podobno zastirko, ki bo tla varovala pred zgodnjespomladanskimi nalivi in zbitostjo. V septembru sejemo zimsko solato, motovilec, berivko, tržaški solatnik, špinačo in presajamo radič. Pregledujemo vrtnine in še pravočasno odstranimo obolele ali od škodljivcev napadene dele rastlin. Trajna zelišča proti koncu septembra obrežemo.

Oktober – vinotok – moštnik – kozoprsk
V oktobru se dnevi krajšajo, temperature so nižje, kar občutijo tudi rastline, ki končujejo z rastjo in cvetenjem. Zelje, ohrovt in druge korenovke pa še rastejo, zato z njihovim spravljanjem ne hitimo, saj jim tudi prvi mraz ne škodi. Jesensko sajenje česna se po navadi začne v tretjem tednu oktobra, vendar je čas sajenja odvisen od vremenskih razmer. Korenovke pospravljamo, ko je po setvenem koledarju čas za presajanje in dan za korenino. Tako se bodo bolje skladiščile. V oktobru je čas za pripravo kompostnega kupa. V okrasnem vrtu posadimo cvetoče čebulnice, ki nas bodo s svojimi čudovitimi barvami razveseljevale naslednjo pomlad.

November – listopad – listnik
Občutljivejše solatnice zavarujemo pred mrazom, da bomo imeli čim dlje svežo zelenjavo. November je glavni čas za sajenje sadnega drevja in jagodičevja, ko zemlja ne zmrzuje. S potaknjenci lahko razmnožimo ribez, josto, bezeg, lesko in cvetoče grmiče.

Besedilo Marjeta Avsec in Jožica Polajžer

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij