»BUJTA« REPA IN KAŠNICE

NatisniE-pošta

Sestavine:
1 kg kisle repe
70 dag mesnatih svinjskih kosti
1,5 dl oprane prosene kaše
4 žlice masti ali olja
2 žlici gladke moke
1 čebula
pol žličke kumine
10 zrn popra
3 stroki strtega česna
1 žlička rdeče paprike
lovorjev list
sol

Priprava
Kosti damo kuhat v mrzlo vodo in ko zavrejo, jih počasi kuhamo 30 minut. Dodamo kislo repo, po potrebi prilijemo vodo in na zmerni temperaturi kuhamo še 1 uro. Proti koncu kuhanja dodamo proseno kašo, ki mora ostati na površini repe, zato jedi ne mešamo, ker bi se prijela dna posode. Čez 15 minut, ko je kaša kuhana, poberemo kosti iz repe, jih oberemo in meso vrnemo v repo. Dodamo lovor, poprova zrna, kumino in rdečo papriko. Iz maščobe, moke in drobno nasekljane čebule naredimo svetlo prežganje in mu, tik preden ga zalijemo z mrzlo vodo, dodamo strt česen. Prežganje gosto razkuhamo in z njim zgostimo repo. Tradicionalno se repa ponudi v lončeni posodici in po površini doda žlica soka, ki se je nabral pri peki pečenke. Zraven se servirajo rezina pečenke, ajdova in prosena klobasa.
Naj bo dobro in domače čim večkrat tudi na vaši mizi. Dober tek!

Besedilo in fotografija Silva Nemeš, Center za zdravje in razvoj Murska Sobota

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij