SLOVENSKO LJUDSKO IZROČILO POZNA CELO TRI BOŽIČE

NatisniE-pošta

Etnologi menijo, da ima večina decembrskih praznikov korenine v poganskih časih, tudi božič, ki so ga kristjani v evropskem prostoru kot dan Kristusovega rojstva praznovali že v 4. stoletju in velja za največji družinski praznik. Decembra so bila namreč že med poganskimi narodi v navadi različna obredja, s katerimi so skušali priklicati svetlobo, prebuditi naravo in spodbuditi rast.

Med krščanskimi predniki se je zimski praznični ciklus začel že prve dni decembra, ko je godovala sv. Barbara, celoten adventni čas pa je bil namenjen pripravam na praznovanje božiča. Naše ljudsko izročilo pozna celo tri božiče, ki so jih kristjani praznovali na predbožični večer 24. decembra, na silvestrovo in dan pred praznikom svetih treh kraljev 5. januarja. Praznovanja niso bila vezana le na versko življenje, temveč tudi na družino in širšo skupnost. To je bilo simbolno zajeto tudi v nekaterih jedeh, denimo božičnem kruhu, ki so ga delili tako med družinske člane kot med dekle in hlapce pa tudi med živali. Danes je božični kruh izpodrinila potica. Jaslice so se pri nas ustalile že mnogo pred božičnim drevesom, figure v njih ponazarjajo igralce v priljubljenih božičnih igrah, ki so prikazovali rojstvo Jezusa Kristusa. Prve jaslice so izdelali na Portugalskem sredi 16. stoletja, v Ljubljani so jih le 84 let pozneje postavili jezuiti, božično smrečico pa so v 16. stoletju prvič postavili v Nemčiji, leta 1845 tudi v Ljubljani. Pri nas se je hitro udomačila, ker smo že mnogo pred tem na podoben način, s smrekovimi vejami, krasili domove. Po navedbah etnologinje dr. Maje Godina Golija povzela D. S.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij