TUDI MENI PENINO, PROSIM!

NatisniE-pošta

Nikoli v preteklosti niso bile penine tako dostopne kot zdaj. Držal se jih je prestiž, zato so jih pili le pomembneži. Mi pa imamo to srečo, da so prav v radgonski kleti že davnega leta 1852 zastavili zares in od takrat naprej niso odnehali. V zadnjih desetih letih pa so tudi vse druge kleti naredile izjemen napredek ter se tehnološko posodobile in polepšale, zato ne preseneča, da so se posvetile uglednim peninam, saj prodaja penečih vin povsod po svetu raste. Pivci smo prišli, kot se reče, »na okus«.

Kaj je penina? Penina je lahko samo slovensko kakovostno ali vrhunsko peneče vino! Zato je narobe, da svoj pojem posojamo tujcem, saj penina ni generična označba za vsa peneča vina. Zato je napačno reči na primer »italijanske penine«, prav tako pa tudi »slovenske penine«, saj »penina« ne more in ne sme biti druga kot slovenska!

Nekaj napotkov: najlažje in najhitreje se penina ohladi v posodi z ledom, pomešanim z vodo – potrebnih ni več kot 12 minut; če je penina hladna, je nevarnost nenadzorovanega projektila nična; ko enkrat primete zamašek (že brez zaščitne košarice), ga ne izpustite več, nagnete steklenico in počasi sprostite zamašek z vrtenjem steklenice, ki vam sloni na dlani – ni tako zahtevno, kot se zdi; kozarci morajo imeti steblo, pa četudi uporabite le tiste, ki jih imate za mirna vina. Danes imamo pri nas veliko resnih, krepkejših penin, ki jim ustreza celo običajen kozarec za belo vino. Tudi ne bodimo preveč pikolovski v tej zvezi. Penina je družabno vino, in če je družba intimna, lahko s peninami tudi trkamo. Lepše in primerneje pa je, da s prijaznim naklonom glave izkažemo čast omizju in vinu. Takšna penina bo najboljša.

 

Kraljevska penina
Brut pomeni, da jo okušamo kot suho, da torej ne sladi. Ker je kislost zmerna, kar je značilno za moderne cvičke, bo enako veljalo tudi za kraljevsko iskrečega! Pridelano po klasični metodi, tj. z drugim vrenjem v steklenici.

 

 

Metliška penina
Suho pomeni, da bo sladkast okus opažen, a ne pretiran. Frankinja in žametovka sta 14 mesecev zoreli na kvasovkah, kar poudari kremaste zaznave v okusu. Vrhunska ocena pa napove, da lahko pričakujemo idealno harmonijo med vonjem in okusom.

 

 

 

Kraška penina
Brez terana je ne bi bilo. Rdeče penine so manj razširjene in prav zato se je vredno z njimi spoznati. Lahko je prijazen aperitiv, ker kraška trpkost spodbuja tek, odlično pa se znajde ob zavitkih iz gozdnih sadežev.

 

 

Vipava brut
Sodoben videz je obetaven. Rebula, malvazija in laški rizling. Vsaka sorta je prispevala svoje značilnosti. Rebula rezkost. Malvazija polnost. Laški strukturo. Penina za mnoge priložnosti.

 

Bagueri brut
Vrhunsko izvedena pridelava in celo 30 mesecev v stiku s kvasovkami (brioš v aromi to potrdi) izoblikujeta penino za mednarodne primerjave. Skupaj so chardonnay, modri pinot in rebula. Klenost okusa je zahteva poznavalcev. Za tiste, ki prisegajo na kakovost klasičnega sloga.

 

Besedilo Dušan Brejc, Vinska družba Slovenije

»Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij