PRAZNIČNI VONJ ZELENJA V HIŠI

NatisniE-pošta

Tisti domači vonj smrekovih iglic in lubja. Spremlja nas med božično-novoletnimi prazniki in želimo si, da bi kar trajal in trajal. Vendar pa je pri večini naravnih novoletnih drevesc tega veselja kmalu po praznikih konec, saj se iglice osujejo in ostane nam le še lep spomin. In pospravljanje.


Letos pa se lahko odločimo za novoletno drevesce v loncu. Ustaljen simbol je še vedno smreka, čeprav so v loncih zanimive tudi druge rastline, predvsem iglavci, v tem času izbrani in gojeni prav za rast v stanovanju. Med njimi najpogosteje najdemo cedro, brin in bor. Na splošno iglavci ne marajo presuhega zraka, zato drevesce postavimo v primerno topel prostor, v katerem ni centralne kurjave. Če nimamo druge izbire, mu najdimo prostor čim dlje od radiatorja, v bližino pa postavimo vlažilnik zraka. Seveda ne pozabimo na zalivanje.

Drevesce okrasimo z okraski živahnih barv, v različnih kombinacijah. Tradicionalni sta kombinacija zlate in rdeče ali »večna« mavrična kombinacija, letos moderne pa so še kombinacije zlato-svetlomodre, rdeče-bele, zeleno-prozorne in roza-sive barve. Smreko ali drug iglavec v loncu po praznikih lahko prestavimo na prosto in spomladi presadimo v vrt.

Če bomo drevesce v loncu med prazniki postavili na balkon ali teraso, moramo zaščititi korenine pred mrazom, tako da jih obdamo z opeko in ovijemo z juto ali tkanino. Pri tem ne pozabimo na izbiro lučk za okrasitev, ki morajo biti primerne tudi za zunanjo uporabo. Več na www.semenarna.si.

Želimo vam vesele praznike ter veliko sreče in uspeha v letu 2015!

Besedilo: Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij