UPORABA BIOOGLJA ZA OBOGATITEV PRSTI

NatisniE-pošta

Biooglje ima v kmetijstvu široko možnost uporabe. Je produkt karbonizacije organskega materiala v procesu pirolize. Za biooglje je že od nekdaj znano, da izboljšuje sestavo in rodovitnost zemlje. Ugodno vpliva na lastnosti tal, in sicer povečuje zmogljivost zadrževanja vode, povečuje zračnost tal, uravnava pH, zadržuje rastlinska hranila in omogoča njihovo počasno sproščanje. Tako preprečimo izpiranje hranilnih snovi, kar pomeni bolj stabilno in hranljivo okolje za rastline. Odstranjuje številne onesnaževalce, od organskih onesnaževalcev do težkih kovin, ki postanejo za rastline nedostopne. Tako lahko biooglje uporabimo za sanacijo pridelovalnih površin po poplavah in nasploh onesnaženih tal.
Fotografija: Biooglje s svojo strukturo izboljšuje prst in omogoča dobro rast

Ne dodajamo ga neposredno v zemljo, ampak ga primešamo kompostu. Biooglje se ohrani v prsti desetletja, saj se zelo počasi razgrajuje. Za pridobivanje biooglja lahko koristno porabimo odpadno organsko maso. Je tudi ena od možnosti, kako porabiti lesne ostanke. Biooglje se lahko uporablja tudi v živinoreji kot dodatek h krmi, stelji ter za obdelavo gnoja in gnojevke.

Besedilo in fotografiji Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij