ZELIŠČA – ČAROBNE RASTLINE ZA VSAK DOM

NatisniE-pošta

V navadi je že, da za izboljšanje okusa in arome številnih jedi ali za pripravo osvežilnih čajev uporabljamo različna zelišča in dišavnice, tako da je zeliščna gredica na vrtu ob hiši že skorajda nepogrešljiva. Kaj pa, če nimamo vrta? Naredimo vrtiček kar v stanovanju, kjer zelišča gojimo v lončkih.

Nova kolekcija posebnih zelišč MAGIC HERBS Semenarne Ljubljana vsebuje 15 različnih semen zelišč. Vsako od njih ima posebne lastnosti ter blagodejno vpliva na naše počutje in okolico, večina teh zelišč je tudi medonosna.

 

Za aromatičen in okusen čaj ter kot odlična čebelja paša je primerna poprova meta. Uspeva na suhih tleh, na soncu ali v senci. Na vrtu pospešuje rast paradižnika, odganja kapusovo muho in polže. Rastlina doseže višino med 30 in 60 cm in je primerna tudi za setev v lonce. Za celoletno svežo uporabo že od februarja dalje na toplem sejemo drobnolistno grško baziliko, njene liste pa nato redno obiramo in uporabljamo kot dodatek paradižnikovim in drugim jedem. Limonska bazilika je odlična za pripravo osvežilnega čaja.

Ker ima rahlo aromo po limoni, jo uporabljamo za sladice in tudi kot začimbo pri mnogih jedeh. Je odlična čebelja paša, če nimamo vrta, pa jo lahko sejemo tudi v lonce. Z modro vijoličnimi cvetovi zvezdaste oblike nam bo krasila vrt in balkon črna kumina, katere semena so primerna za izdelavo olja. Lepe bele cvetove zvezdaste oblike pa ima kitajski drobnjak, ki mu pravimo tudi listni ali šopasti česen. Užitni so vsi deli rastline, ki imajo blag vonj in okus po česnu. Kitajski drobnjak je trajnica, sejemo pa ga lahko tudi v lonce. Francoska špinača ali rdeča vrtna loboda se mlada uporablja kot špinača, liste pa dodajamo tudi juham in solatam. Zelo je dekorativna, tako v vrtu kot v kulinariki.

Že dolgo so znani ugodni učinki ameriškega slamnika na imunski sistem, iz njegovih listov in korenin pa si lahko pripravimo tudi osvežilen čaj. V medicini je že od nekdaj cenjeno ricinusovo olje, ricinus kot rastlina pa je v vrtu lep okras. Paziti moramo le, da njegova semena ne pridejo v napačne roke, saj so strupena. Ste že poskusili portulak v solati? Zimski portulak, z lističi v obliki srčkov, bo zagotovo popestril vsak obrok in kmalu postal nepogrešljiv v vrtu. Za pripravo aromatičnega čaja naj v vrtu raste tudi pegasti badelj, ki se najbolje obnese na sončnem mestu.

Koristen za zdravje rastlin in človeka je žajbelj, ki bo v vrtu odganjal številne škodljivce, nam pa pomagal pri različnih težavah z zdravjem. Za vzgojo kalčkov in mladih rastlinic v kulinariki lahko posejemo perilo ali šiso, ki je odlična kot čebelja paša in primerna tudi za setev v lonce.
Več na www.semenarna.si. A. T.
Fotografije arhiv Semenarna Ljubljana

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij