ZASTIRANJE TAL

NatisniE-pošta

Predvsem v poletnem času je največja težava pridelovalcev zagotavljati zadostno količino vode za rastline. Eden od načinov, kako zadržati vodo v tleh oziroma preprečiti njeno izhlapevanje s površine tal, je zastiranje. Uporabljajo ga predvsem vrtičkarji in pridelovalci zelenjave. Pri pokritih tleh je manjše nihanje vlažnosti in temperature tal, manj dela z zalivanjem, boljši so pogoji za razvoj korenin in mikroorganizmov. Tla so tudi manj zbita in manj plevela bomo imeli. Z zastirko tla obogatimo s hranili. Tudi čez zimo je dobro tla brez vegetacije pokriti, da ne bodo spomladi zbita in jih bomo lažje obdelovali.

Za zastiranje je najbolje uporabiti naravne materiale, kot so posušena pokošena trava, slama, listje, žagovina, koprive in druge listnate rastline, ki ne semenijo, ter ovčja volna. Na peščeni zemlji se dobro obnesejo tudi lesni sekanci. Zastirka iz slame ali žagovine odvrača polže. Za odganjanje polžev lahko dodamo zastirki tudi liste bezga in pelina, gozdno praprot, vratič, rman, drobnjak in pastinak. Med kapusnice pa natrosimo liste in stebla paradižnika ali pelina, da bomo zmanjšali število bolhačev in gosenic na kapusnicah. Za oblikovanje poti v vrtu uporabimo lubje ali lesne sekance.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij