60 LET KMETIJSKE ZADRUGE ŠALEŠKA DOLINA

NatisniE-pošta

Korenine Kmetijske zadruge Šaleška dolina segajo v leto 1955, ko so se združile kmetijske zadruge Družmirje, Lokovica, Topolšica, Ravne, Zavodnje in Sveti Florjan. Pozneje so se ji pripojile še kmetijske zadruge Velenje, Šmartno ob Paki in Bele Vode, obrtno podjetje ter klavnici in mesariji Šmartno ob Paki in Velenje. Leta 1971 se je zadruga priključila trgovskemu podjetju ERA Velenje. V vsem tem obdobju se je zadruga večkrat preimenovala, leta 1993 pa je bila registrirana kot samostojna organizacija z imenom Kmetijska zadruga Šaleška dolina, z.o.o. s sedežem v Šoštanju.

 

Osrednji dejavnosti zadruge sta odkup mleka in mesa ter oskrba s kmetijskim repromaterialom, kmetijskimi stroji in mehanizacijo. Je inovativna zadruga, ki z dobro premišljenimi investicijami stopa v korak s časom ter nenehno povečuje fizični in finančni obseg poslovanja. V zadrugi nudijo kakovostne kmetijske storitve in strokovno pomoč pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev, članom zadruge pa tudi storitve računovodskega in finančnega servisa.

 

Bogdan Kuhar, predsednik KZ Šaleška dolina: »Praznovanje 60-letnice zadruge je velika odgovornost do naših očetov in dedov, ki so odgovorno gradili našo zadrugo. Z odprtim dialogom dobro krmarimo našo zadrugo in dosegamo zavidljive rezultate. Vesel sem, ko gledam kmečko mladino, kako se s pozitivno energijo pripravlja na prevzem kmetij, in prepričan sem, da k temu prispevamo tudi v naši zadrugi.«
V zadrugi so v zadnjih desetih letih izpeljali številne projekte in naredili pomembne korake v svojem razvoju. Na Sadjarstvu Turn so postavili obrat za predelavo in prodajo jabolk ter predelavo jabolk v jabolčni sok, ki jih tržijo pod blagovno znamko Slodar. Sadovnjaki sadjarstva Turn se razprostirajo na 20 ha prisojnih leg v Hrastovcu in na Sončnem griču pri Velenju, kjer stalno posodabljajo sadovnjake z novimi nasadi in protitočnimi sistemi. V njih zorijo kakovostne sorte jabolk, iz katerih izdelujejo izdelke pod skupnim imenom Slodar.

Izpeljali so tudi projekt EKO malih čistilnih naprav ter obnovili in povečali kmetijski trgovini Velenje in Šmartno ob Paki. V letu 2013 so odprli živilsko trgovino v Topolšici, lani pa neživilsko trgovino v Nazarjih. Imajo še trgovsko-poslovni center v Šoštanju.

V letu 2010 so v zadrugi začeli odkupovati ekološko vzrejeno govejo živino in tržiti ekološko goveje meso in izdelke pod blagovno znamko Ekodar. Danes so v Sloveniji na prvem mestu po ponudbi ekološkega govejega mesa. V sodelovanju s Kmetijsko zadrugo Rače tržijo ekološko govedino in hrenovke, ki so v celoti pridelane in predelane po ekoloških standardih, za kar so pridobili tudi potrebne certifikate za celotno verigo od pridelave do prodaje. Povezujejo več kakor 80 ekoloških kmetov, rejcev goveje živine iz pretežno hribovitih predelov Slovenije. Izdelke EKODAR so opremili s QR-kodo, ki potrošniku omogoča sledljivost mesa do kmeta pridelovalca.

Ivan Drev, direktor KZ Šaleška dolina: »Z razvojem lastnih blagovnih znamk Slodar in Ekodar smo pri kupcih ustvarili zaupanje. Zavedamo se, da je blagovna znamka ogledalo tako proizvoda kot tudi tistega, ki ga je proizvedel, zato smo zelo odgovorni do vseh proizvodov, ki jih ponudimo na trg. Naše vodilo, ki ga stalno nadgrajujemo, je ostati najboljši servis kmetom. Naše poslovanje temelji na korektnih odnosih in iskanju sinergij, ki znižujejo stroške poslovanja. Poudaril bi predvsem sodelovanje s Kmetijsko zadrugo Rače, s katero smo skupaj zgradili šolski primer nastopanja na trgu. Ponosni smo, ker smo bili v letu 2014 izbrani med štiri najinovativnejše zadruge v Evropi na področju prehrane. Inovativni pristopi so naša stalnica in to priznanje nam daje dodaten elan, da z optimizmom stopamo naprej.«

Praznovanje 60-letnice delovanja Kmetijske zadruge Šaleška dolina bodo obeležili ob srečanju članov zadruge na tradicionalnem pikniku, ki bo letos v soboto, 29. avgusta 2015, v Šentilju pri Velenju, ter v okviru izbora za mlado kmetico in mladega gospodarja za leto 2015, ki bo potekal v Šaleški dolini 26. septembra 2015.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij