NARAVNO GNOJENJE V DOMAČEM VRTU

NatisniE-pošta

Dehteča facelija, inkarnatka živahnih barv in rožnato belo cvetoča ajda na prvi pogled morda ne sodijo na domači zelenjavni vrtiček, saj si njihovih listov in plodov nekako ne predstavljamo na krožniku ali v solati. Pa vendar je dobro, da jih v vrtu sejemo prav vsako leto, saj spadajo v skupino rastlin, poznanih tudi kot »zeleno gnojilo«, ki jih sejemo od pomladi do jeseni na prazne gredice, pred naslednjim posevkom vrtnin.


Prazne gredice namreč kaj hitro prerase plevel, nezaščitena tla pa so izpostavljena tudi različnim vremenskim neugodnostim. Ker rastline za zeleno gnojenje hitro rastejo, neporaščeno površino kmalu zaščitijo, hkrati pa prst obogatijo s hranili. Nekatere rastline imajo tudi močne in globoke korenine, s katerimi rahljajo tla, druge izločajo snovi, ki odganjajo talne ogorčice, spet tretje bogatijo tla z dušikom, večina med njimi pa je medovitih.


S setvijo rastlin za zeleno gnojenje lahko začnemo že aprila, ko z vrta poberemo zimsko solato in prezimni radič. Maja in v začetku junija zeleno gnojimo gredice, s katerih smo pobrali zgodnjo solato, zgodnjo kolerabico in korenček, redkvico in čebulo majski srebrnjak. Po šestih tednih zeleno gnojilo pokosimo in vdelamo v tla, julija pa na tistih gredicah nadaljujemo s setvijo in presajanjem korenčka, kitajskega zelja, črne redkve, ohrovta, strniščne repe in endivije. Zeleno sejemo spet septembra, ko je veliko gredic že praznih. Do prve slane, ki jih bo uničila, pa bodo rastline že bujno zrasle. Odmrto zelenje bomo spomladi vdelali v tla in nadaljevali s setvijo zgodnje zelenjave. Tla bodo imela dobro strukturo, dovolj bodo vlažna, propustna in bogata.

NAJPOGOSTEJŠE RASTLINE ZA ZELENO GNOJENJE

Rastline, ki so primerne za zeleno gnojenje, morajo rasti na vsakih tleh, saj jih pogosto sejemo na površinah, kjer so tla revna in utrujena. Facelija zelo hitro raste in v cvetenju polepša vrt ter predstavlja izdatno čebeljo pašo, izločki njenih korenin pa odganjajo talne ogorčice.

  • Ajda za seboj pusti čisto gredico, cveti belo roza in je odlična čebelja paša.
  • Oljna redkev z gostimi in globokimi koreninami rahlja in zrači tla ter preprečuje razvoj talnih ogorčic in širjenje plevela, prav tako bela gorjušica.
  • Neprezimna perzijska detelja in prezimna inkarnatka bogatita tla z dušikom, obenem pa sta tudi odlična čebelja paša.
  • Lucerna uspeva tudi na sušnih območjih in z velikim pridelkom zelene mase izboljšuje rodovitnost tal. Mešanica za zeleno gnojenje Biovrt vsebuje seme rastlin v različnih kombinacijah in predstavlja kompletno zeleno gnojilo.

Poljedelci, sadjarji in vinogradniki po svetu uporabljajo zeleno gnojenje že zelo dolgo, vedno bolj pa se uveljavlja tudi v vrtnarstvu in vrtičkarstvu, saj je prijazno okolju, živalim, rastlinam in seveda človeku.

Besedilo Andreja Tomšič, Semenarna Ljubljana

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij