KZ SELNICA OB DRAVI – 70 LET ZNANJA IN IZKUŠENJ NA PODROČJU SADJARSTVA

NatisniE-pošta

KZ Selnica ob Dravi je bila ustanovljena 18. novembra 1945 z namenom »vse naloge vršiti v svrho samopomoči in izboljševanju gospodarstva svojih članov in delovnega ljudstva«, kot je zapisano v listini o vpisu zadruge.

Že v leksikonu Dravske banovine je Selnica omenjena kot kraj, znan po sadju. Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi že 70 let ohranja tradicijo in se razvija na področju sadjarstva. Ima svojo lastno posest, kjer poleg sadja prideluje tudi druge kmetijske pridelke. Pri pridelavi sadja v zadrugi uporabljajo do okolja prijazne metode dela in proizvodne tehnologije. Njihov cilj je proizvajati varno hrano, biti odgovoren do ljudi in okolja ter slediti zahtevam trgovcev in aktualni zakonodaji.

V sklopu zadnje investicije prenove sadovnjakov v letu 2014 so posadili okoli 50.000 mladih sadik. Med njimi je nekaj novih sort, s katerimi želijo dopolniti in razširiti ponudbo lastnih izdelkov. Pridelujejo jabolka, jabolčni sok, suho sadje, konopljino olje in čaj, češnje, zelje, krompir in čebulo. Vse lastne izdelke bodo združili pod novo blagovno znamko OK (Okusi kmetij), ki jo oblikujejo skupaj s Kmetijsko zadrugo Hoče. Ta v lastnih sadovnjakih v Pekrah prideluje jabolka, ki jih skladišči in trži skupaj s KZ Selnica ob Dravi. Sodelovanje z zadrugo pa poteka tudi na drugih poslovnih področjih, sodelovanje širijo tudi z drugimi zadrugami. Nova blagovna znamka OK bo kmalu prisotna tudi na trgu.

Zadruga ima sodobno opremljeno hladilnico, ki so jo nadgradili s postavitvijo sončne elektrarne. Tako iz obnovljivih virov črpajo električno energijo za hlajenje sadja. »V polni rodnosti nasadov bo zadruga pridelala 1700 ton jabolk. Vsi nasadi so obnovljeni, pokriti z mrežami proti toči, manjka samo še namakalni sistem. Zaradi višinske razlike med nasadi in nivojem reke Drave bi bilo najbolje urediti lastne vrtine,« pravi direktor Janko Stojkovič. Razmišlja o pridobitvi vodnega dovoljenja in iskanju partnerja, ki bi sodeloval pri gradnji lastne vrtine, in dodaja: »Namakanje bi pomenilo pravo rešitev tudi za četrthektarski nasad češenj, ki še bolj kot jabolka potrebujejo vodo v času suše«.

 

 

Pridobili so tudi certifikat GLOBAL G.A.P., ki dokazuje odgovornost zadruge in njeno zavezanost dobrim kmetijskim praksam, ki so ključni dejavnik uspešnega prodora na trg in obstanka na trgu.


O odličnosti njihovih izdelkov govorijo medalje in priznanja, ki so jih prejeli letos na Dobrotah slovenskih kmetij. Za hladno stiskano konopljino olje, ki ga pridobivajo s stiskanjem semen industrijske konoplje, so prejeli zlato priznanje, za jabolčni sok in suhe jabolčne krhlje pa srebrno priznanje.

Ob sedemdesetem jubileju se lahko pohvalijo z bonitetno oceno odličnosti, certifikatom, ki ga je v Sloveniji prejelo le 7,7 odstotka najuspešnejših pravnih oseb, in to kljub »ruskemu embargu« in neugodnih vremenskih razmerah. Certifikat predstavlja nadpovprečno bonitetno vrednost gospodarskega subjekta in temelji na računovodskih izkazih za zadnje poslovno leto ter napoveduje varnost poslovanja v naslednjih letih.


Jože Šiler, predsednik KZ Selnica ob Dravi: »Zgodba, ki jo piše KZ Selnica ob Dravi, je dolga že sedem desetletij. Da podjetje obstane tako dolgo na trgu, je potrebno kakovostno opravljeno delo vsakega zaposlenega, prav tako pa tudi mnogo pravih in modrih odločitev ljudi, ki so in še zastopajo zadrugo. Hvala vsem, ki ste pomagali in še pomagate ustvarjati smelo pot naše zadruge.«

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij