KZ METLIKA – ZVESTOBA DOBREMU ŽE 70 LET

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Metlika, z.o.o., je ena od najstarejših zadrug v Sloveniji, saj njeni začetki segajo v leto 1909. S svojo zgodovino poslovanja, kakovostjo ponudbe in širino prodaje je Kmetijska zadruga Metlika danes po prometu največja zadruga v Sloveniji.

Leta 1909 je bila ustanovljena prva vinarska zadruga v Beli krajini, da bi organizirano tržila belokranjsko vino. Takratna zadruga je leta 1929 zaradi lastnih potreb po vinu zgradila tudi vinsko klet, ki pa je bila med drugo svetovno vojno porušena. Leta 1958 je novo zgrajena vinska klet prvič odkupila vino in ga začela tržiti.

Mejniki v največji belokranjski vinski kleti so zagotovo leto 1968, ko je bila prvič v Beli krajini po drugi svetovni vojni napolnjena steklenica z metliško črnino, ter leto 1981, ko so kot prva klet v Sloveniji pridelali rose vino, in pet let pozneje leto 1986, ko so kot prva klet v takratni Jugoslaviji pridelali ledeno vino.

Aprila 1945 je bila ustanovljena nabavno-prodajna zadruga, ki je predhodnica zadruge, kot jo poznamo danes. V naslednjih letih so se vse manjše okoliške zadruge združile z zadrugo v Metliki, s čimer je dobila tudi primarno proizvodnjo. S poznejšimi reorganizacijskimi spremembami in priključitvami je zadruga dosegla sedanjo organiziranost.

Kmetijska zadruga Metlika je danes organizirana v štiri dohodkovno samostojne enote oziroma programe ter skupno upravo. Program vino zajema vinsko klet in vinogradništvo, program mesnine vključuje klavnico ter tehnološko tudi mesnico in mesni diskont v Ljubljani, program trgovina vključuje maloprodajne trgovine ter agrocenter in program gastro s sedmimi prodajnimi centri po Sloveniji.

Ivan Kure, predsednik KZ Metlika, prej pa njen dolgoletni direktor, pravi o zadrugi: »Kmetijska zadruga Metlika je v 70 letih svojega delovanja pomembno prispevala k razvoju belokranjskega kmetijstva, podeželja in zadružništva, to pa uspešno nadaljuje tudi danes. V teh letih smo skupaj z našimi člani in sodelavci zadrugo razvijali, širili njeno dejavnost, zlasti na področju vinogradništva in vinarstva, mesa, trgovine in gastro programa, ter postali prepoznavni. Zadruga Metlika je danes med največjimi zaposlovalci v regiji. V prihodnje si bomo prizadevali, da zadrugo še okrepimo, razvijamo, sledimo novim zahtevam trga in globalni konkurenčnosti.«

Kmetijska zadruga Metlika po razvrstitvi sodi med velika podjetja z 238 zaposlenimi, 70 samostojnimi podjetniki, ki zanjo vsak dan razvažajo blago, ter 108 člani, ki zadrugi prodajajo svoje tržne viške. Kot največji oskrbovalec gostinstva vsak dan s svojimi lastnimi blagovnimi znamkami in priznanimi blagovnimi znamkami iz tujine, katerih zastopniki so, oskrbujejo bazo večine gostinskih in turističnih obratov v Sloveniji.
»Zadruga v povprečju letno odkupi od članov okoli 200 ton mesa in 450 ton grozdja, odkupuje pa tudi vse druge tržne viške primarne proizvodnje. V letu 2014 smo pri primarni proizvodnji mesa in vina, maloprodaji ter oskrbi gostinstva ustvarili skupaj 63,5 milijona evrov prihodkov od prodaje. Velik vložek smo v zadnjih letih namenili novi in sodobni polnilni liniji za vina, imamo sodobno klavnico z ovalnim žigom in posodobljeno razsekovalnico mesa v Ljubljani. V kolektivu KZ Metlika se trudimo biti odlični pri kakovosti svojih proizvodov in storitvah ter tudi pri oskrbi potrošnikov s celotno ponudbo ter v sodelovanju s poslovnimi partnerji,« je o poslovanju zadruge povedal njen direktor Jože Cajnar in dodal, da se pri tem zavedajo svojega poslanstva v prostoru in skrbijo za koristi članov zadruge. S. Ž. C.

»Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!«

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij