SOLČAVSKA PANORAMSKA CESTA – NAJ POT 2015

NatisniE-pošta

Solčavska panoramska cesta, ki ji rečejo tudi pot najlepših razgledov, vas vodi 41 31skozi bisere naravne in kulturne dediščine Solčavskega z dih jemajočimi razgledi na vrtoglave vršace in prelestne doline. Pot najlepših razgledov je bila v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna izbrana za naj pot leta 2015. Izbor je potekal v organizaciji Turistične zveze Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje.
Pot v skupni dolžini 37 km, na katero se lahko podate z avtomobilom, motorjem, kolesom ali jo prehodite peš, se začne v Solčavi, starodavni gorski vasi, kjer so se v cerkvi Marije Snežne, zbirali trdni gospodarji visokogorskih kmetij s priprošnjami k znameniti Solčavski Mariji, gotskemu kipu iz sredine 13. stoletja. Legenda pravi, da je hlapec pri oranju njive ob Savinji zadel ob nenavaden kip. Ljudje so se odločili, da bodo na tistem kraju postavili cerkev. Ves zid, kolikor so ga čez dan sezidali, je Marija čez noč prestavila na hrib nad vasjo, na mesto, kjer danes stoji cerkev, saj je vedela za povodenj, ki jo bo povzročil zmaj Lintver, ki je živel nekoč v jezeru, kjer je danes Matkov kot. Solčavska panoramska cesta vas pelje pod vodstvom pastirčka Krištofa iz Solčave po poti trdnih gospodarjev in njihovih pastirjev z dvajsetimi nepozabnimi postanki.

Pastirčku Krištofu, daljnemu potomcu deteta, ki ga je na 41 32pragu cerkve z zibko vred odložila povodenj, ki jo je povzročil zmaj Lintver, je namreč v hudi nevihti ponoči ušlo pet ovac, ki mu jih pomagate iskati. Pastirček vam bo na vsaki točki razkril delček zgodbe in vas vodil po zanimivih in skrivnostnih lokacijah po večjem delu Solčavskega, ki pokriva še Logarsko dolino, Robanov kot, Matkov kot in Podolševo, na poti pa bo pastirčku in tudi vam zmaj Lintver nalagal naloge.

Na poti vas pričakujejo domače dobrote visokogorskih kmetij, številne naravne in kulturne zanimivosti, raznolike aktivnosti in sobe za prenočitev, pot pa vas usmerja tudi na 15 tematskih, sprehajalnih in lahkih planinskih poti. Vzemite si čas, vdihnite svež zrak in pot pod noge, saj vas vabi pot najlepših razgledov. Več informacij na spletni strani http://www.solcavska-panoramska-cesta.si/si/. B. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij