INTERNACIONALIZACIJA V KMETIJSTVU IN AGROŽIVILSTVU

NatisniE-pošta

Med glavnimi prednostnimi nalogami Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je tudi spodbujanje izvoza, tako na trge Evropske unije kot tudi na trge tretjih držav. Področje internacionalizacije oziroma nudenje podpore slovenskim živilskopredelovalnim podjetjem pri njihovem intenzivnejšem prodiranju in vključevanju v globalne verige vrednosti v zadnjih letih še vedno pridobiva na pomenu.


Za čim učinkovitejšo podporo podjetjem pri sodelovanju s posameznimi prednostnimi državami je MKGP vpeljal projektno vodenje in določil sodelavce po posameznih državah (npr. Kitajska, Ruska federacija, Poljska, Nemčija, države Zahodnega Balkana itn.). Poseben pomen podpori slovenskim živilskopredelovalnim podjetjem daje tudi minister mag. Dejan Židan v okviru vseh svojih mednarodnih aktivnosti, kjer področje internacionalizacije predstavlja stalnico njegovih pogovorov in prizadevanj. Za čim konkretnejše dogovore ministra na obiskih v tujini vedno pogosteje spremljajo gospodarske delegacije, ki jih sestavljajo predstavniki slovenskih živilskopredelovalnih podjetij. MKGP pri izvajanju aktivnosti internacionalizacije in določanju ciljnih trgov sledi predvsem interesu slovenskih živilskopredelovalnih podjetij, vidiku globalne prisotnosti ciljne države, združljivosti njenega gospodarstva, ustrezne konkurenčnosti, napovedane stopnje rasti in tveganja ter skupnim ciljem, ki so opredeljeni v vladnem Programu spodbujanja internacionalizacije 2015–2020 in njegovem akcijskem načrtu Mednarodni izzivi 2017–2018.


Slednji na ravni države opredeljuje naslednje ciljne trge:
– evropski in tradicionalni trgi (države EU in Zahodnega Balkana, Švica, Ruska federacija, Albanija, Romunija in Bolgarija),
– prednostni trgi (Zalivske države, Indija, Kitajska, ZDA, Japonska, Kanada),
– trgi, ki predstavljajo »nove izzive« (Centralna Azija, Koreja, Tajvan, Vietnam, Malezija, Indonezija, Senegal, Egipt, Maroko, Čile, Mehika, Norveška, Avstralija in Nova Zelandija).
Za čim učinkovitejšo podporo vseh vključenih podpornih služb in deležnikov MKGP sodeluje tudi z Ministrstvom za zunanje zadeve, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javno agencijo RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije. S slednjo MKGP med drugim nudi tudi podporo izvedbi čim bolj enovitih skupnih nastopov podjetij na sejmih in drugih posebnih dogodkih. MKGP je letos z Gospodarsko zbornico Slovenije podpisal tudi poseben dogovor o sodelovanju med obema institucijama na področju spodbujanja in podpore internacionalizaciji kmetijskih, živilskopredelovalnih, gozdarskih in z njimi povezanih dejavnosti.

Besedilo in fotografija Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij