70 LET ZADRUGE VINAKRAS SEŽANA

NatisniE-pošta

Kras – prostor, ki so ga s trdim delom oblikovali že naši predniki. Območje, kjer je večstoletna dediščina vinogradništva in 47 17vinarstva zapisana v vsakem koščku zemlje. Prvi zametki kmetijske zadruge Vinakras Sežana segajo že v leto 1861, ko je bila v Sežani zgrajena velika velbana klet iz klesanega kamna za potrebe furmanskega gostinstva. Vse od leta 1947 s ponosom in tradicijo v kleti Vinakras Sežana pridelujejo vina vrhunske kakovosti. V preteklosti in danes je zadruga nosilka kmetijske dejavnosti na celotnem kraško-brkinskem območju. Prav zadrugi gre zasluga, da se je vinogradništvo na Krasu ohranilo v tolikšni meri vse do danes.

47 19Marjan Colja, direktor zadruge: »Brez močne, stabilne in prepoznavne zadruge ni prepoznavnega kmetijskega območja. V zadnjih desetih letih smo v zadrugi veliko vlagali v razvoj in posodobitve. Obnovili smo celotno klet, tako zunanjost kot notranjost, s poudarkom na podzemnih kleteh, namenjenih pridelavi visoko kakovostnih vin. Obnovili smo vse lastne 47 18vinograde, prenovili celotno linijo vin ter na novo uredili trgovinsko-promocijske prostore. Prav tako so prenovljene vse zadružne trgovine.«

 

 

Egon Rebec, predsednik zadruge: »Zadruga danes združuje 235 članov. Vesel sem, da se vanjo vključujejo tudi novi člani. Posebnost našega vinorodnega okoliša se odraža v naših vinih, med katerimi izstopa teran, saj je prava slovenska posebnost. 47 20Vino pridobivamo iz sorte refošk, ki je v Sloveniji prisotna samo na območju Krasa in Slovenske Istre. Teran je vino, ki ga odlikujejo svojevrstna cvetlica, polnost in živahna, intenzivna in rubinasto do kamnito rdeča barva. V njem se skriva Kras – rdeča zemlja, burja in sonce ter vztrajnost kraškega vinogradnika.«

 

Kmetijska zadruga Vinakras Sežana je danes sodobna, stabilna, socialno naravnana zadruga z vizijo in 47 22jasno določenimi cilji. Letno ustvari več kakor 4 milijone evrov prometa in daje delo 50 zaposlenim. Polovico prihodkov zadruge predstavljajo živinoreja, odkup mleka, poljedelstvo, sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo, drugi del prihodkov pa47 21 trgovina s kmetijskim blagom. Od lani zadruga deluje tudi na področju turizma, v dejavnosti, s katero želi v prihodnje prodati čim več svojih pridelkov doma, v okolju, kjer so ti najboljši. Zadruga je v zadnjih letih veliko vlagala v razvoj in posodobitve, saj so obnovili celotno klet, vse lastne vinograde, prenovili in nadgradili so celotno linijo vin ter na novo uredili trgovinsko promocijske prostore. Prenovljene so tudi vse zadružne trgovine. Praznovanje ob 70-letnici so konec junija pripravili na sejmišču Lipov list v Sežani, kjer so zbrane nagovorili številni ugledni gostje. Dogajanje je popestril praznični kulturni program. A. J.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij