Kaj je delnica

NatisniE-pošta

Delnica je lastniški vrednostni papir, ki predstavlja delež solastnine v kapitalu podjetja, ki je organiziran kot delniška družba. Delnica vsakemu imetniku daje določene pravice, in sicer pravico do soupravljanja z glasovanjem na skupščini delničarjev, pravico do udeležbe na dobičku družbe (dividenda) in pravico do izplačila proporcionalnega deleža likvidacijske mase v primeru likvidacije družbe. Z delnicami javnih delniških družb se trguje na organiziranem trgu (borzi). Donose iz delnic predstavljajo dividende in morebitni kapitalski dobički (razlika med nakupno in prodajno vrednostjo), doseženi ob prodaji delnic. Dividende so obdavčene z dokončnim davkom po stopnji 20 %. Kapitalski dobički so obdavčeni po stopnji 20 % v prvi petih letih imetništva delnice, davčna stopnja pa po vsakih naslednjih petih letih imetništva pade za 5 odstotnih točk, tako da po 20 letih znaša 0 %. Pri obračunu kapitalskega dobička za davčne namene se priznavajo normirani transakcijski stroški v višini 1 %, ki zmanjšujejo davčno osnovo.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij