ČESEN, krepčilo in učinkovito zdravilo

NatisniE-pošta

Česen (Allium sativum) se že tisočletja uporablja v zdravilne namene in je eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Dolgo so ga uporabljali le kot zdravilo, šele pozneje se je uveljavil kot začimba. V starem Egiptu je bil tako zelo cenjen, da so ga uporabljali kot denarno valuto.
Česen ima širok spekter delovanja, kar pripisujejo več kot 200 biološko aktivnim učinkovinam. Zaradi žveplovih sestavin v eteričnem olju ima česen značilen vonj. Med drugim vsebuje še kalij, kalcij, fosfor, jod, selen, kremenčevo kislino, vitamine skupin B in C ter beljakovine. Česen znižuje krvni tlak, preprečuje nastajanje holesterola v jetrih in znižuje raven škodljivega holesterola. Visok holesterol znižuje česen enako uspešno kot zdravila na recept. Česen zavira nastajanje krvnih strdkov in preprečuje težave s krvnim obtokom, kap, bolezni srca in trombozo. Česen pomaga proti različnim bakterijam, glivicam, virusom in črevesnim zajedavcem in sodi med najučinkovitejše rastlinske antibiotike. Pomaga pri vseh vrstah vnetij, nahodu, gripi ter blaži katar in herpes. Ščiti pred rakom, učinkovito razstruplja, pomlajuje možgane in imunski sistem ter pripomore k ravnotežju črevesne flore. Pater Ašič navaja, da pomaga pri oslabelosti, vrača zmogljivost in zavira staranje.
Ker je česen tako vsestransko koristen, ga uživajte čim več.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij