ZELJE je dragoceno živilo

NatisniE-pošta

V ljudskem izročilu velja zelje za »domače zdravilo revežev«, saj je bilo vedno poceni živilo. Naši predniki so ga s pridom uporabljali pri različnih boleznih in zdravstvenih tegobah. Zaradi razvoja medicine in sintetičnih zdravil je zdravilna moč zelja utonila v pozabo. Mnoge sodobne raziskave pa ponovno potrjujejo zdravilne učinke zelja. Zeliščarji ga uvrščajo visoko na lestvico zdravilnih rastlin.
Zelje je bogat vir vitaminov (A, B, C in E), mineralov (kalija, žvepla, silicija, magnezija in joda), vlaknin, omega-3 maščobnih kislin, encimov in mnogih drugih zdravih sestavin. Zelje in tudi druge kapusnice je predvsem v zimskem času pametno jesti vsak dan, saj krepijo odpornost sluznic in dihal ter uredijo prebavo. Zaradi močnega antioksidacijskega delovanja je zelje varovalno živilo, ki organizem ščiti med drugim tudi pred rakom. Podpira pravilno delovanje žleze ščitnice in odpravlja slabokrvnost. Kislo zelje in zeljnica sta odlični živili, ki pomagata pri zmanjševanju odvečne telesne teže. Svež sok iz zeljnih listov je tudi odlično razstrupljevalno sredstvo, ki ugodno deluje na prebavila ter krepi imunski sistem. Pater Ašič je priporočal kislo zelje kot pomoč pri zdravljenju bronhitisa, ekcema, išiasa, vnetja ven, protina, poapnjenja žil, sladkorne bolezni in za uravnavanje krvnega tlaka. Sok zeljnih listov pa za zdravljenje tuberkuloze in razjed.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij