HMELJ v prehrani in zdravilstvu

NatisniE-pošta

Mlade poganjke hmelja so kot zelenjavo cenili že stari Rimljani. V 16. stoletju je takrat priznani zdravnik Paracelsus uporabljal storžke hmelja za zdravljenje prebavnih motenj.
 
Danes zeliščarji priporočajo čaj iz posušenih storžkov domačega ali divjega hmelja kot uspavalo in pomirjevalo ter za lajšanje prebavnih motenj živčnega izvora. Hmelj pa ni primeren za zdravljenje depresije. Čaj se uporablja pri zdravljenju infekcij zgornjega prebavnega trakta, razjed, kožnih izpuščajev in ran, kot diuretik pri vnetjih mehurja, zlatenici in drugih jetrnih boleznih, zmanjšuje napetost in krče v mišicah, spodbuja tek, pomaga tudi pri menstrualnih težavah, zniževal naj bi krvni tlak. Hmelj je učinkovit tudi v toplih blazinicah ob zobobolu in bolečinah v ušesih. Pri zdravljenju astme, kašlja, kolitisa in ob bolečinah v trebuhu se uporabljajo predvsem alkoholni ekstrakti hmelja. Znanstveniki so pred kratkim ugotovili, da flavonoidi, ki so v hmelju, uničujejo rakaste celice. Posebej naj bi bil hmelj uspešen pri zdravljenju raka na prsih in prostati. Peter Ašič je priporočal čaj iz storžkov tudi za zdravljenje protina in revme, mlade poganjke hmelja za čiščenje jeter, sok iz svežih listov pa za lajšanje zaprtja. Storžke nabiramo pozno poleti, ko še niso popolnoma zreli. Mlade poganjke nabiramo spomladi in jih v kulinariki uporabljamo podobno kot divje šparglje.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij