Žajbelj ima neprecenljivo zdravilno moč

NatisniE-pošta

»Zoper silo smrti je žajbelj na vrti,« pravi star ljudski pregovor. Žajbelj (Salvia officinalis) naj bi podaljševal življenje. Beseda salvia izhaja iz latinske besede salvare, ki pomeni zdraviti.
 
Žajbelj vsebuje učinkovine, kot so čreslovine in triterpeni, tujon, cineol in kafra. Krepi celo telo in varuje pred okužbami. V ljudskem zdravilstvu se žajbelj uporablja za lajšanje prebavnih motenj, kot so izguba teka, napenjanje, driska in vnetje črevesa, pri čezmernem potenju (npr. v meni), pri težavah z jetri in žolčem ter obolenju žlez. Cenjen je tudi kot krepčilo za živce, zdravi pljuča in nahod. Pomaga pri protinu in revmi, znižuje raven sladkorja v krvi in krvni tlak, varuje pred kapjo ter izboljšuje spomin starejših ljudi. Je uspavalo ter podaljša učinek drugih uspaval in zdravil proti epilepsiji. Uporablja se pri kožnih boleznih, kot sta ekcem in garje, sooru (glivična okužba), kot sredstvo za izpiranje in grgranje pri krvavenju dlesni, vnetju ustne in žrelne sluznice, mandljev, pri vnetju glasilk, pri majavih zobeh in paradontozi. Uporabljamo liste žajblja, nabrane pred cvetenjem, za čaj ali poparek, žajbljev kis, eterično olje, vodne in alkoholne izvlečke. Slednje uporabljamo v manjših količinah, ker vsebujejo večje količine tujona, ki je živčni strup.
 
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij