IZ ZAKLADNICE NARAVE - HREN

NatisniE-pošta

Zima se počasi umika pomladi in na pohodu so prehladna obolenja, pri katerih si lahko učinkovito pomagamo s hrenom in prečistimo organizem.
Po ljudskem izročilu predvsem svež hrenov koren razkužuje, spodbuja prekrvitev in prebavo. Notranje se uporablja proti okužbam dihal in sečil, ledvičnim kamnom in oteklinam, zunanje pa proti vnetim sklepom oziroma vnetjem vezivnega tkiva in pri kožnih obolenjih. Uporabljali so tudi spomladanske mlade liste kot solato, ker imajo oster okus in delujejo čistilno ter so bogat vir vitamina C in karotena. Oster okus zlasti korenu hrena daje močno hlapljivo alil-gorčično olje.
Hren naj bi uživali zmerno, ne več kot tri velike žlice na dan. Na koži pa ga lahko imamo kot obkladek le kratek čas – največ pol minute, ker deluje dražilno. Po nekaterih raziskavah hren zaradi visoke vsebnosti glukozinolatov ščiti tudi pred rakom. Pater Ašič je priporočal hren poleg že navedenega za zdravljenja bronhitisa in astme. Za ta namen ga zmešamo z medom. 41.jpgPriporočal ga je sladkornim bolnikom, revmatikom in pri protinu. Hren, namočen v vinskem kisu, naj bi bil učinkovit proti mozoljem in sončnim pegam.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij