IZ ZAKLADNICE NARAVE - ČEMAŽ

NatisniE-pošta

Po gozdovih so se pojavile zelene preproge, ki opozarjajo nase z značilnim močnim vonjem in bodo kmalu belo zacvetele. To je lepo videti, še koristneje pa je nabrati nekaj teh rastlin, ki so odlično sredstvo za spomladansko čiščenje in razstrupljanje organizma.

 
Čemaž (Allium ursinum), ki ga poznamo tudi pod imenom gozdni, divji ali medvedji česen, je ena od najbolj zdravilnih divjih rastlin. Užitna je cela rastlina: listi, čebulica, popki, cvetovi in plodovi. Čemaž ima podobne lastnosti kot česen, vendar je bolj zdravilen. Zelo je cenjen v ljudski medicini, ker spodbuja delovanje žlez, krvni obtok, čisti celotno prebavno pot in dihalne poti, učinkovito razkužuje in je dobro sredstvo proti zajedavcem v črevesju. Učinkovit je pri astmi, z njim si pomagamo pri boleznih jeter in žolča, znižuje holesterol, visok krvni tlak in vročino, zdravi poapnenje žil, dober je proti strnjevanju krvi, pri revmi, čisti ledvica in mehur, zelo uspešen je pri izpiranju belega toka, čisti kožo ter posledično odpravlja izpuščaje in lišaje, pospešuje celjenje ran, zvišuje odpornost proti infekcijam in blagodejno vpliva na celo telo.
 
Čemaž uživajmo v zmernih količinah, saj sicer lahko razdraži prebavila. Pripravimo si svežega, lahko ga vložimo v olje ali zamrznemo, pripravimo tinkturo ali čemaževo vino. Poda se k solatam ali pa kot začimba k juham in omakam.
 
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij