Aktualno

KAKO POVEČATI SAMOOSKRBO S PRAŠIČJIM MESOM

E-pošta Natisni

Samooskrba s prašičjim mesom je že nekaj let na zelo nizki ravni. Razloge gre iskati v nepovezanosti sektorja, razdrobljenosti predelovalnih obratov, sivem trgu in pomanjkljivi komunikaciji s potrošniki. Poraba mesa je v Sloveniji stabilna in se v zadnjih letih ni zmanjševala. Zato sektor potrebuje enotno strategijo razvoja in sodelovanje, da bo uspel potrošnike prepričati, da je lokalna hrana bolj kakovostna. Tako so se na povabilo Zadružne zveze Slovenije konec junija 2018 v Ljubljani sestali vsi najpomembnejši akterji na področju prašičereje, tako rejci prašičev, zadruge odkupovalke, klavnice, stroka in predstavniške organizacije. Udeleženci so se strinjali, da je treba sodelovanje urediti bolj usklajeno v smeri zmanjševanja sistemskih tveganj za rejce, določiti je treba smernice razvoja prašičereje, uskladiti pravila za genotip, uvesti masne bilance in strateško usmeriti tudi novo kmetijsko politiko. Z ustreznim in enotnim pristopom pri promociji in komunikaciji s potrošnikom pa je treba pritegniti trgovce, saj bo povpraševanje potrošnikov povečalo tudi njihovo zanimanje za slovensko prašičje meso. Udeleženci so se dogovorili, da aktivno pristopijo k reševanju problematike in oblikujejo delovni skupini, ki bosta obravnavali rejska vprašanja in tržno strategijo. M. P.

 

ZADRUGE NA SEJMU AGRA

E-pošta Natisni

Letošnji 56. Sejem AGRA, ki bo potekal med 25. in 30. avgustom 2018 v Gornji Radgoni, želi med drugim izpostaviti pomen mladih kmetov, podeželske mladine, nujnost generacijske pomladitve, poudarja prednosti hrane iz naše bližine, pomen digitalizacije, inovativnosti, znanja in povezovanja, trajnostnega kmetovanja in gospodarjenje z gozdovi. Zadružna zveza Slovenije in zadruge članice se na njem predstavljamo tudi letos. Na našem razstavnem prostoru v hali B bomo prikazali dejavnosti zadrug s sloganom »Zadruge soustvarjamo trajnostno družbo«. Zadruge članice Zadružne zveze Slovenije bodo na ogled in v pokušino ponudile mlečne in mesne izdelke, zelenjavo in sadje ter vino zadružnih vinskih kleti. V hali B bodo razstavljali tudi Deželna banka Slovenije, Časopisno-založniška družba Kmečki glas, Semenarna Ljubljana in drugi.
V sredo, 29. avgusta 2018, bo tradicionalni dan slovenskih zadružnikov s svečano podelitvijo priznanj zaslužnim zadružnikom in zadrugam, ki se bo začela ob 10 uri v dvorani 1. Podelitve se bodo udeležili številni ugledni gostje, med njimi Alojz Kovšca, predsednik Državnega sveta RS.

Vabimo vas, da nas v času sejma obiščete na zadružnem razstavnem prostoru v hali B. A. J.

NAGRAJENCI ZADRUŽNE ZVEZE SLOVENIJE

E-pošta Natisni

Priznanje za trajni prispevek k razvoju slovenskega zadružništva prejmejo:
• MARJAN HERGAN, na predlog upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije
• FRANC KURI, na predlog Kmetijske zadruge Lenart
• ANTON KUZMAN, na predlog Kmetijske zadruge Slovenske Konjice
• VIDA LAMOVEC, na predlog Kmetijske zadruge M Sora Žiri
• JANEZ PORENTA, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Sloga Kranj

Letno priznanje za prispevek k razvoju zadružništva prejmejo:
• ZDRAVKO BAČOVNIK, na predlog Kmetijske zadruge Šaleška dolina
• STANISLAV BOKAL, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Litija
• JOŽICA BOLČIČ, na predlog Kmetijske zadruge Agraria Koper
• EDI BUKAVEC, na predlog upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije
• MATEJ GANTAR, na predlog Kmetijsko-gozdarske zadruge Idrija
• MIRKO KAMBIČ, na predlog Kmetijske zadruge Metlika
• VLADIMIR KEGELJ, na predlog Kmetijske zadruge Lenart
• FRANC KEŽMAN, na predlog Kmečke zadruge Brežice
• STANISLAV KOPRIVNIKAR, na predlog Koroške kmetijsko-gozdarske zadruge Slovenj Gradec
• STANKO MEDVED, na predlog Mlekarske zadruge Ptuj
• ALBIN OVEN, na predlog Kmetijske zadruge Grosuplje
• SLAVICA PIŠEK, na predlog Kmetijske zadruge Ptuj
• FRANC STAJNKO, na predlog Splošne kmetijske zadruge Ljutomer Križevci
• IRENA ŠMAJC, na predlog Kmetijske zadruge Cerklje
• JANEZ ŠTANTE, na predlog Kmetijske zadruge Celje
• ALBIN VASLE, na predlog Hmezad Kmetijska zadruga Gotovlje
• PETER ZADEL, na predlog upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije

Priznanje ob posebnih priložnostih prejmejo zadruge in podjetje
• KMEČKA ZADRUGA KRŠKO za 90 let delovanja
• ČASOPISNO-ZALOŽNIŠKA DRUŽBA KMEČKI GLAS za 75 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA CELJE za 70 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA IDRIJA za 70 let delovanja
• KOROŠKA KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA SLOVENJ GRADEC za 70 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA SAVA LESCE za 70 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA LITIJA za 70 let delovanja
• KMETISKO-GOZDARSKA ZADRUGA M SORA ŽIRI za 70 let delovanja
• KMETIJSKA ZADRUGA SLOVENSKE KONJICE za 70 let delovanja
• KMEČKA ZADRUGA BOHOR, KOPRIVNICA za 25 let delovanja
• KMETIJSKO-GOZDARSKA ZADRUGA PIVKA za 25 let delovanja

Nagrajencem in nagrajenim zadrugam iskreno čestitamo!

 

SEJEM NOVE GENERACIJE

E-pošta Natisni

AGRA se kot najpomembnejši kmetijsko-živilski sejem v tem delu Evrope potrjuje tudi s svojo 56. ponovitvijo. Letos izpostavlja mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo, inovativnost, znanje in povezovanje. Vabili bodo hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo in pridelki, digitalizacija v pridelavi in predelavi, trajnostno gospodarjenje z gozdovi ter kmetijska tehnika za visoko učinkovito in naravi prijazno kmetovanje. Država partnerica je Makedonija s svojo poslovno, kulinarično, vinsko in turistično ponudbo. Ob njej se bodo z nacionalnimi in regionalnimi nastopi predstavile Avstrija, Hrvaška, Madžarska, Poljska in Indija. Na 71.300 m2 razstavnih površin bo vodilne svetovne blagovne znamke izdelkov predstavilo več kot 1840 razstavljavcev iz 34 držav. Med novostmi bodo poleg velike kmetijske in gozdarske mehanizacije izstopali pametni priključki in naprave za kmetijstvo, sadjarstvo, poljedelstvo, vrtnarstvo, vinogradništvo, živinorejo, gozdarstvo, predelavo in pripravo hrane. Pestra bo ponudba za kmetijske gradnje s toplotno tehniko, kritinami, sončnimi elektrarnami, stavbnim pohištvom, urejanjem okolice, stroji, opremo in orodji. Predstavljeni bodo vrhunski pridelki, jedi in vina slovenske živilskopredelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Najboljše rejske prakse bodo predstavljale razstave avtohtonih in v Sloveniji razširjenih kmetijskih pasem v hlevih in z atraktivnimi predstavitvami na maneži s poudarkom na mladih gospodarjih prevzemnikih. V polnem razcvetu bodo vzorčni rastlinski nasadi. Vabi tudi nov Medeni hram. Razlogi za preživetje prelepega sejemskega dne v Pomurju pa so tudi zanimiva strokovna, stanovska in družabna sejemska srečanja, pokušnje in zabavni dogodki. Sejem AGRA lahko obiščete tudi organizirano, po ugodnih paketnih cenah. Informacije in rezervacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 080 14 60. Več o doživetjih sejma AGRA na www.pomurski-sejem.si
M. M.

ZADRUGE USPEŠNE NA MEDNARODNEM OCENJEVANJU ŽIVIL IN PIJAČ AGRA

E-pošta Natisni

Na letošnjem strokovnem ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni je Klet Goriška Brda osvojila dve veliki zlati medalji za vini Pikolit in Markiz, poleg tega je s svojimi vini osvojila še pet zlatih medalj in štiri srebrne. Med zlatimi medaljami najvišje uvrščeni Chardonnay Bagueri je osvojil tudi naziv prvaka Briške vinsko-turistične ceste v kategoriji posebnih priznanj. Kmečka zadruga Krško je veliko zlato medaljo prejela za svoje vino Modra frankinja suhi jagodni izbor in še dve zlati medalji za Beli pinot Premium in Cviček ptp ter dve srebrni medalji. Vinska klet Metlika je osvojila dve veliki zlati medalji za Rumeni muškat SIJ in Sauvignon SIJ. Prejela je še štiri zlate medalje in sedem srebrnih medalj. Klet Vinakras iz Sežane je prejela pet zlatih medalj za vina Teranton, Rdeči cuvee prestige, dva vzorca Izbranega Terana Elite in Vitovska prestige in sedem srebrnih medalj.

Med dobitniki nagrad v vseh kategorijah mednarodnega ocenjevanja živilskih izdelkov so bile tudi zadruge. V okviru 39. Mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 37 podjetij z 264 izdelki. Kmetijska zadruga Laško je osvojila zlato medaljo za Tlačenko, srebrno medaljo za Zavito hamburško slanino in bronasto medaljo za Laško hrenovko. Kmetijska zadruga Rače je osvojila tri srebrne medalje za tržno ponudbo za Pivsko klobaso s sirom, Zorjeni goveji rostbif in Suho zorjeni tomahawk ter še dve srebrni medalji. Kmečka zadruga Sevnica je osvojila pet srebrnih medalj, med katerimi sta najvišje število točk zbrali Sevniška salama - Krškopoljka in Sevniška salama z lešniki. Osvojila pa je tudi bronasto medaljo za Sevniško tradicionalno salamo. Kmetijska zadruga Krka Novo mesto je osvojila dve srebrni medalji za Belokranjsko klobaso in Tlačenko ter bronasto medaljo za klobaso s kajenskim poprom Marko skače. V okviru 32. Mednarodnega ocenjevanja mleka in mlečnih izdelkov so bile podeljene medalje vseh barv tudi zadružni Mlekarni Celeia. Osvojila je sedem velikih zlatih medalj, med nagrajenimi so bili najbolje ocenjeni Desert - jogurt z vanilijo, Trajno mleko 3,5 % in Trajno mleko 3,5 % brez laktoze. Med dobitnicami medalj je bila tudi Mlekarna Planika z zlatima medaljama za Mleko Planika 3,5 % in Oljčni namaz s sirom. Na 22. Mednarodnem ocenjevanju sadnih sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod pa si je med 26 podjetij s 86 izdelki Kmetijska zadruga Šaleška dolina prislužila veliko zlato medaljo za 100 % sok jabolko in aronija Slodar. Vsem nagrajenim iskreno čestitamo. K. B.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij