Gozdarstvo

KAKŠNE SADIKE POTREBUJEMO ZA OBNOVO SLOVENSKIH GOZDOV

E-pošta Natisni

Slovenske gozdove v zadnjih letih pretresajo številne ujme. Katastrofalnemu žledolomu leta 2014 so naslednja tri leta sledile vsakoletne namnožitve smrekovega lubadarja, decembra lani pa je gozdove prizadel še silovit vetrolom.

Več ...
 

TEDEN GOZDOV 2018: GOZD JE KULTURA

E-pošta Natisni

Teden gozdov je vsakoletna prireditev, ki konec maja poveže vse institucije, ki skrbijo za slovenski gozd, in širši družbi predstavi pomen gozda in gozdarstva za njeno blaginjo. Teden gozdov 2018 poteka med 28. majem in 3. junijem 2018, zaznamuje pa ga vrsta prireditev pod skupnim naslovom »Gozd je kultura«. Gozdarstvo se s tem priključuje obeleževanju evropskega leta kulturne dediščine 2018. Dediščina gospodarjenja z gozdom kot največjim slovenskim naravnim bogastvom je kulturna vrednota, ki je rezultat načrtnega in skrbnega dela predhodnih generacij in na katero smo lahko v Sloveniji upravičeno ponosni.

Več ...

PO VETROLOMU V GOZDOVIH NAM ZNOVA GROZI NAPAD PODLUBNIKOV

E-pošta Natisni

Naravne ujme so postale stalnica tudi v slovenskih gozdovih. Po žledolomu v letu 2014 in obsežnem napadu podlubnikov v preteklih treh letih je bilo zaradi vetroloma sredi decembra 2017 v Sloveniji ponovno poškodovanih več kakor 2 milijona kubičnih metrov drevja. Največje površine gozdov s podrtim in polomljenim drevjem so nastale na Kočevskem, Notranjskem in Koroškem, v manjšem obsegu pa tudi drugod po Sloveniji.

Več ...
 

ZIMSKA SEČNJA LESA

E-pošta Natisni

ZAVOD ZA GOZDOVE SLOVENIJE
PREVIDNO PRI DELU V GOZDU V ZIMSKIH RAZMERAH!

Mnogi lastniki gozdov in gozdni delavci se gozdarskih del lotijo tudi pozimi. Čeprav razmere za sečnjo zaradi hladnega in mokrega vremena pogosto niso idealne, ima zimska sečnja v gozdu tudi nekatere prednosti: drevesa niso »v soku«, zato ima njihov les nižjo vlažnost v primerjavi z lesom, posekanim v drugih letnih časih, poleg tega pa so zaradi zmrzali poškodbe gozdnih tal zaradi spravila lesa bistveno manjše kot v drugih letnih časih. Posek in spravilo lesa v zimskih razmerah sta zelo smiselna, vendar le ob primerni usposobljenosti, opremljenosti in fizični pripravljenosti izvajalcev. Delo v mrazu je težje, naši odzivi so počasnejši, varen umik pri poseku drevesa je otežen, obstaja tudi nevarnost padca zaradi spolzkega in zamrznjenega terena.

 

Več ...

LETOŠNJE VROČE POLETJE PODALJŠUJE NAPAD SMREKOVEGA LUBADARJA

E-pošta Natisni

Največja namnožitev smrekovega lubadarja v zgodovini v slovenskih gozdovih, ki smo ji priča v zadnjih treh letih in je predvsem posledica žledoloma v letu 2014, se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Dodaten zagon napadu lubadarja v smrekovih gozdovih daje letošnje vroče in sušno poletje z daljšimi vročinskimi valovi. Visoke temperature ugodno vplivajo na razvoj podlubnikov, ki se razvijajo hitreje, hkrati pa vročina in suša oslabita drevesa, zaradi česar so manj odporna na napade žuželk.

 

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij