Partnerstvo

SPET ŠOLA

E-pošta Natisni

Vsako leto, ko se začenja šola, si starši dajemo nove obljube. Kako bomo bolj dosledni, bolj redoljubni, med tednom ne bo telefonov, računalnikov … A nam nikoli ne uspe. Se kdaj vprašate, kaj je razlog?

Največkrat je razlog, da starši prevzemamo otrokove odgovornosti nase, otrok začne čakati, da ga bomo usmerjali, opozarjali ali celo naredili namesto njega, ob tem pa se nam konstantno upira in mi izgubljamo živce. Ali lahko prekinemo to ponavljajočo se dramo? Seveda jo lahko. Otroku pustimo, da za svoje opravljeno ali neopravljeno delo nosi odgovornost sam. Da občuti posledice svojega dela ali nedela. Zato ga ne hvalimo tako, da mu govorimo: »A veš, koliko sem ponosna nate!« Pohvalimo ga tako, da ponos pustimo njemu: »Letos ti gre zelo dobro, verjetno si zelo ponosen nase!« Šolske obveznosti so otrokova naloga. Otrok potrebuje, da ga spremljamo, ne da ga nadziramo na vsakem koraku.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Spremljajte nas na: www.youtube.com/c/AlbertLeonidaMrgole in Facebook: https://www.facebook.com/vezal.si/

 

STARŠI SMO NAJPOMEMBNEJŠI

E-pošta Natisni

Imate občutek, da se vam kar naprej nekam mudi? Je vaš otrok samo sopotnik v teh dirkah? So vam pomembni samo rezultati vašega otroka v šoli, na to, o čem otrok razmišlja, ima rad, pa pozabljate. Potem je čas, da nekaj spremenite. Da se ustavite. Ne govorimo o urah časa. Govorimo o tem, da ga namesto: »Kako je bilo v šoli?« vprašamo kaj drugega. Recimo: »Kakšen je danes tvoj dan, kako se imaš s prijatelji, če bi lahko izbiral, kako bi danes v najbolj norih sanjah preživel dan?« To so vprašanja, ki v odnosu pletejo stik, dajejo otroku sporočilo, mar jim je zame. Pomembno je, da smo pozorni, prisotni, ko se pogovarjamo z otrokom, da imamo z njim očesni stik, da ga zares poslušamo. Pritisk, ki smo ga ustvarili odrasli, otroci doživljajo, kot da ni nikoli dovolj, nikoli dovolj dobro. Njihov občutek je, da so za starše vredni toliko, kot imajo visoke ocene. Tega pa ne želimo. Želimo, da se naš otrok z nami počuti varno.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

NAPAKA JE ZLATA VREDNA

E-pošta Natisni

Napaka je izkušnja, ki je ne želimo ponoviti. Zakaj? Ker smo se iz nje naučili, da ni bilo prijetno in da smo porabili veliko energije in časa za njen popravek. Starši, ki stalno preprečujejo, da bi otrok naredil napako, oropajo otroka te izkušnje. Poleg vsega je napaka temeljni gradnik samozavesti pri človeku. Prvi korak pri tem, ko naredimo napako, je, da najprej sledi neprijeten občutek, ki vodi k dejstvu, da moramo prevzeti odgovornost (učenje odgovornosti), se soočiti s tem, da smo ga polomili, in priznati sebi in drugim: »Polomil sem ga.« Drugi korak je, da otroka vprašamo: »Kako boš to popravil?« Tretji korak je, da otrok napako popravi. Ta korak spremlja zavedanje: »Zmorem.« Ko je napaka popravljena, otrok ve, da zmore, da se velja potruditi, da je uspešen. Vse to pa so občutki, ki so temelj, na katerem zraste samozavest.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 

OTROKOVA ČUSTVA IN DEJANJA

E-pošta Natisni

Naši otroci so velikokrat jezni, trmasti, razdraženi, jokajo. Velikokrat to počnejo v javnosti, kjer nam je neprijetno in ne vemo, kako naj se odzovemo, da ne bomo pridobili še več pozornosti.


Seveda s tem, ko je nas sram za otrokova dejanja, njega ni treba biti sram. Otrok tukaj pridobiva moč in izkušnjo, kaj mora narediti naslednjič, da bomo »zmrznili« mi kot starši. Kaj storiti, ko otrok naredi sceno? Najprej moramo ločiti čustva od vedenja. Torej, otrok nekaj občuti in se na to odzove. Otrok mora dobiti sporočilo, da je to, kar čuti, OK. Da ni z njim nič narobe. To naredimo s stavkom: »Vidim, da si jezen, to lahko razumem, tudi jaz bi bila jezna (ali žalostna ali razočarana …), če bi morala sredi igre spat.« Počakamo, da se otrok umiri, in šele potem komentiramo njegovo vedenje. Nihče, niti odrasli, ne more funkcionirati, dokler se ne pomiri. Otroka pa najhitreje pomirimo, če razumemo njegova čustva – z empatijo. (Enako je pri odraslih.) Ko se pomiri, mu povemo, da lahko razumemo jezo, ampak tega, da je brcal, pa ne dopuščamo (otroka naučimo, kako prepoznati in kontrolirati svoja čustva). Nato mu povemo, kaj se bo zgodilo naslednjič: »Lahko se pogovarjava o tem, kaj boš naredil naslednjič, ko boš jezen, in izbereva način, kjer ne boš delal škode.« Pomembno je, da otroka naučimo zavedanja čustev in njegovih vedenj, saj lahko, če ga tega ne naučimo, stopnjuje svoje odzive v nasilne. Te pa je zelo težko zaustaviti.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

NOVO ŠOLSKO LETO …

E-pošta Natisni

Dragi starši, si bo kdo od vas oddahnil, ker se bo začel pouk in s tem ustaljeni red in občutek, da vsaj polovico dneva veste, da je vaš otrok v varnem okolju? V tem pogledu je šola zares zlata vredna. Omenila pa bi rada eno izjemno škodljivo stvar, ki jo prinese šola oziroma pouk. To je, da obveznosti, ki jih ima otrok, starši opravljamo namesto njega oziroma zanj. Ker ima ubogi revež že tako ali tako preveč vsega. Otrok se mora z izzivi, ki jih prinaša šola, naučiti soočati sam. S tem pridobiva izkušnje, ki so prijetne (če se učim, znam in dobim dobro oceno, potem v sebi občutim zadovoljstvo). Seveda pa pridobiva tudi izkušnje, ki so neprijetne. Ravno neprijetne izkušnje so tiste, iz katerih se otrok nauči, kaj ni dobro, da počne. Ni dobro, da se ne pripravim, da se ne učim, ker potem ne znam, posledica je slaba ocena. To je izkušnja. Če mu mi za mizo govorimo, moraš se učiti, da ne boš dobil slabe ocene, otrok ne posluša, ne verjame. Ko to izkusi na lastni koži, za vedno ve, kaj se lahko zgodi, če ne dela.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij