Zaninivosti

ZAVARUJMO TLA V VRTU

E-pošta Natisni

Zemlja v vrtu naj ne bo nikoli gola, saj je tako izpostavljena soncu, dežju in vetru, ki uničujejo kakovost tal. Zato tla zaščitimo z zastirko, na izpraznjene gredice pa sejemo rastline za zeleno gnojenje, med katerimi so najprimernejše rastline, ki hitro kalijo in rastejo ter v kratkem času naredijo veliko zelene mase, ki prekrije in zaščiti tla.
Seme posejemo povprek po gredici in ga z grabljami rahlo zadelamo v tla. Poskrbimo za primerno vlago, da omogočimo kaljenje. Ko so rastline dovolj visoke ali ko potrebujemo prostor za setev naslednje vrtnine, jih pokosimo. Pustimo jih, da ovenijo, potem jih plitvo zadelamo v tla. Rastline za zeleno gnojenje zaščitijo zemljo pred neugodnimi vremenskimi vplivi, s svojimi koreninami prodirajo v spodnje plasti tal ter na površje prinesejo minerale in izprane hranilne snovi. Rahljajo in zračijo tla in tako izboljšujejo njihovo strukturo, hkrati pa zemljo bogatijo s humusom, ki rastline oskrbi z dovolj hrane. Rastline so zato močne in zdrave ter odpornejše proti stresu, kot so neugodne vremenske razmere in napadi bolezni in škodljivcev.

 

MONIKA RAKUN, NOVA MLEČNA KRALJICA ZELENE DOLINE

E-pošta Natisni

Na dogodku v Žalcu v začetku aprila je krono nove mlečne kraljice Zelene doline prevzela 20-letna Monika Rakun iz Polzele. Tokrat so med drugim že 36. leto zapored podelili tudi priznanja največjim proizvajalcem mleka. Največja proizvajalka mleka med kmetijskimi zadrugami je Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec. Povzela po novicah Mlekarne Celeia A. J.

DPM SPODNJE SAVINJSKE DOLINE ZMAGOVALCI KVIZA

E-pošta Natisni

Društvo podeželske mladine Mirna Peč in Zveza slovenske podeželske mladine sta organizirala državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki je potekal konec aprila 2018 v Mirni Peči. Najboljša ekipa tokratnega kviza, na katerem je sodelovalo 11 ekip, je postala ekipa Društva podeželske mladine Spodnje Savinjske doline, drugo mesto je osvojila ekipa DPM Spodnje Podravje, tretje pa gostitelji DPM Mirna Peč. Tričlanske ekipe so odgovarjale na vprašanja iz štirih tem, to so bile krave molznice, svetovni dan čebel, metodologija FADN in Zveza slovenske podeželske mladine. A. J.

 

V DBS SEDAJ AKCIJSKA PONUDBA STANOVANJSKIH KREDITOV S FIKSNO OBRESTNO MERO IN DALJŠO DOBO ODPLAČEVANJA

E-pošta Natisni

V Deželni banki Slovenije so na pobudo strank pripravili posebno akcijo stanovanjskih kreditov s fiksno obrestno mero, ročnost pa podaljšali na 20 let, kar kreditojemalcu omogoča večjo fleksibilnost pri odplačevanju. Za vse, ki prisegate na kredite, vezane na Euribor, imajo v ponudbi akcijske spremenljive obrestne mere. Še več – že tako ugodne fiksne in spremenljive obrestne mere si lahko še dodatno znižate z večjim obsegom sodelovanja z banko. V Deželni banki Slovenije vas vabijo, da jih obiščete v vam najbližji poslovalnici DBS ali pa preverite ponudbo na njihovi spletni strani www.dbs.si. I. K.

KASAŠKE DIRKE V LJUTOMERU

E-pošta Natisni

Kasaški klub Ljutomer, ki deluje nepretrgoma že 143 let, skrbi za ohranjanje in bogato dediščino reje kasaških konj in prirejanja kasaških dirk na Slovenskem. Vsako leto organizira kasaške dirke na hipodromu v Ljutomeru. Letos bodo potekale 6. maja, 17. junija, 5. avgusta, 26. avgusta, 16. septembra in 21. oktobra 2018. Vabljeni! J. S.

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij