Iz zakladnice narave

VONJ PO KUTINAH NAZNANJA MRZLE DNI

E-pošta Natisni

IZ ZAKLADNICE NARAVE
Nekdaj, ko še ni bilo na voljo toliko različnih vrst sadja, so kutine več uporabljali. Naše babice so jo polagale v omare s perilom, da je imelo svež vonj, in kuhale dišeče marmelade. Tudi košara zrelih kutin je imela svoje mesto v hiši, saj je skrbela za prijeten vonj v prostoru. Rezine kutine so polagali med zelje za kisanje.
Kutine vsebujejo veliko tanina in pektina, ki pomagata zlasti pri prebavnih motnjah. Že Grki in Rimljani so jih uporabljali kot učinkovito sredstvo proti driski. Največ se v ta namen danes uporabljajo posušena semena zrelih plodov. Kutinovo seme vsebuje v lupini veliko vodoodpornih sluzastih snovi, ki pomagajo pri vnetjih želodca in črevesne sluznice in dihalnih poti, pri preležaninah in opeklinah. Zapirajoče delujeta tudi meso kutin in presni kutinov sok. V ljudskem zdravilstvu je za zdravljenje drisk pri dojenčkih in otrocih priljubljen čaj iz listov. Pektin pomaga ustvarjati tudi dobro ravnotežje zdravega in škodljivega holesterola. Kutino lahko s pridom uporabimo tudi v kozmetiki za nego kože in ustnic ter v kulinariki za marmelade, kompote in želeje.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

RDEČA PESA ohranja zdravje

E-pošta Natisni

IZ ZAKLADNICE NARAVE

Rdeča pesa spada med zdravju najkoristnejše vrtnine naših krajev. Kuhano rdečo peso uporabljamo za solate, sveže gomolje, liste in sok pa v zdravilne namene. Redno ali vsaj občasno uživanje surove rdeče pese sproti čisti telo in pripomore k ohranjanju zdravja. Vsako jutro na tešče zaužijemo nekaj tankih rezin gomolja surove rdeče pese ali sok iz nje.

Surova rdeča pesa pomaga pri ohranjanju vitalnosti srca in ožilja, arteriosklerozi, slabokrvnosti, deluje preventivno in tudi zaviralno na razvoj raka, zavira tumorje, učinkuje pri virusnih obolenjih in prehladih, kašlju in hripavosti, je preventivna zaščita pred boleznimi ledvic in mehurja ter pred posledicami škodljivega radioaktivnega in drugih sevanj, čisti in razstruplja jetra, ledvice ter sečni mehur. Pomaga pri utrujenosti, psihični napetosti, izboljšanju spomina in razpoloženja. Rdeča pesa deluje pomlajevalno na organizem, saj krepi vezivna tkiva, kožo in kosti, ter poveča telesno zmogljivost. Sok rdeče pese uravnava krvni tlak in holesterol, lajša prebavne težave in krepi imunski sistem, učinkovit je tudi pri zdravljenju malarije. V ljudski medicini se uporablja za zniževanje telesne temperature. Sok rdeče pese je odlično krepčilo za bolnike, pijejo pa naj ga tudi otroci.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

SONČNICE se vedno obračajo za soncem – sledimo jim

E-pošta Natisni

IZ ZAKLADNICE NARAVE - SONČNICE

Sončnično seme je vir najkakovostnejših hranil, ki nam jih nudi mati narava. Vsebuje visok delež olja in beljakovin z vsemi osmimi esencialnimi aminokislinami, lecitin, številne pomembne vitamine in minerale.


Sončnično seme ohranja vitalnost in imunski sistem organizma, je dobra preventiva pred boleznimi srca in ožilja ter rakom, znižuje nivo slabega holesterola v krvi, pospešuje obnovo poškodovanih celic in tkiv, dobro vpliva na razvoj ploda pri nosečnicah, vpliva na boljšo počutje in koncentracijo ter delujejo pomirjujoče, ko smo pod stresom.

Sončnično seme je tudi odličen vir vlaknin, zaradi česar pozitivno vpliva na prebavila. Zaradi mnogih pozitivnih učinkov je priporočljivo redno uživanje svežih in ekološko pridelanih sončničnih semen in sončničnega olja. Imejmo vedno na mizi skodelico sončničnih semen, tako se bomo večkrat spomnili in segli po tem čudovitem zrnju. Še večjo hranilno vrednost imajo namočena semena, v katerih se je sprožil proces kaljenja. Semena, namočena za eno ali dve uri, so tudi lažje prebavljiva. Sončnična semena lahko uživamo tudi z jogurtom, skuto, jih dodamo v kruh in solate ali pa zmeljemo in uporabimo za zgoščevanje juh in omak ter pripravo namazov.

Besedilo in fotografiji Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

BRUSNICE – rdeči biseri zdravja

E-pošta Natisni

Brusnice (Vaccinium vitis-idaea) spadajo med najkoristnejše sadje za zdravje. V prehrani in za zdravljenje se uporabljajo že stoletja. Že naše babice so prisegale na zdravilni učinek brusnic, zlasti naj bi bile učinkovite pri ženskah. Brusnice so najbolj znane po tem, da preprečujejo nastanek infekcij sečil, ki jih povzroča bakterija Escherichia coli. Znanstveniki raziskujejo, kako bi jih lahko uporabili namesto antibiotikov in druge njihove pozitivne vplive na zdravje.
Brusnice vsebujejo antocianide, ki so naravni antibiotiki in delujejo na različne glive, bakterije, kvasovke in viruse. Brusnice vsebujejo tudi veliko antioksidantov. Zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih vrst raka, ščitijo pred boleznimi srca in ožilja, ščitijo prebavila in urejajo prebavo, pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in zaviranju bakterijskih okužb ter so učinkovite pri aterosklerozi. So odlično sredstvo za premagovanje stresa. Brusnice zmanjšujejo količino sladkorja v krvi, dobro vplivajo na dlesni in vid, razstrupljajo kri ter preprečujejo pomladansko utrujenost in izgorevanje telesa. Pater Ašič je priporočal čaj iz brusnic tudi pri vnetju ledvic ter proti protinu in revmi. Najbolje je, da uživamo sveže brusnice, jih posušimo ali zamrznemo. Lahko pa pijemo tudi nesladkan sok iz njih.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

SIVKA, zdravilna in dišeča

E-pošta Natisni
Pri sivki (Lavandula angustifolia) so zdravilni cvetovi, listi in vsa cvetoča zel. Zdravilne učinkovine so eterično olje, smola, čreslovine, grenčice in številne druge, ki jih je največ v cvetovih, tik preden se odpro.
 
Sivko uporabljajo v ljudskem zdravilstvu, kozmetični industriji, parfumeriji in kulinariki. Sivka je pogosta sestavina zdravilnih pripravkov za pomirjanje, odvajanje žolča in krepil, zunanje pa se uporablja za zdravljenje manjših ran, opeklin in površinskih sončnih opeklin.
Eterično olje sivke je naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Pomaga pri revmi, protinu, kožnih boleznih, uravnava prebavo, pomirja krče, spodbuja menstruacijo, čisti seč, krepi srce, uravnava krvni tlak, pomaga pri vročini, migreni, neenakomernem bitju srca, živčnih boleznih, živčni in psihični preobremenjenosti, razdražljivosti in nespečnosti. Pomaga pri pljučnih boleznih, astmi, suhem kašlju, bronhitisu, bolečinah v ušesu in pri vnetju oči. Za lajšanje zobobola je pater Ašič priporočal, da nekaj minut držimo v ustih kis, kuhan s sivko. Sivkina tinktura je odlična za razkuževanje ustne votline. Sivka odganja komarje, molje, mravlje in druge insekte. Cvetove sivke damo v omare s perilom, da ga zavarujemo in odišavimo. Na vrtu pa sivka preprečuje naseljevanje uši na sosednjih rastlinah.
Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij