Iz zakladnice narave

Buča je tudi zdravilna rastlina

E-pošta Natisni
V jedilnih bučah se skriva bogastvo hranilnih snovi. V svetu je registriranih več kot 600 sort buč. Okrasne in grenke buče niso primerne za uživanje.
 
Zadnja leta se vse bolj širi pridelava posebne sorte navadne buče (Cucurbita pepo), ki se imenuje oljna buča in se prideluje zaradi semena, bogatega z oljem. Poznani sta dve obliki oljne buče: buča – golica in oljna buča, katere seme obdaja lupina. Bučno meso zaradi vsebnosti celuloze pomaga pri čiščenju organizma. Vsebuje pa tudi betakaroten, ki ima antioksidativne lastnosti, zaradi česar pripisujejo bučam antikancerogeno delovanje, še posebej to velja za muškatne buče in tudi oljne buče. Bučno seme vsebuje veliko encimov, lecitina, kalija, kalcija, železa, magnezija, fosforja, bakra in mangana. Vsebuje tudi vitamine, predvsem pa vitamin E, ki je poznan biološki antioksidant. Bučno seme deluje diuretično, protibakterijsko in protiglivično ter pomaga odpravljati notranje zajedavce.Pomembna sestavina semen so tudi beljakovine. Zaradi vsebnosti fitosterolov bučno olje krepi mehur in ščiti prostato.
Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

PROSO – nekdaj kruh revežev, danes cenjeno v prehrani

E-pošta Natisni
IZ ZAKLADNICE NARAVE
Proso (Panicum milliaceum) je že iz preteklosti znano kot zdravilna rastlina. Tudi danes ga prehranski strokovnjaki zaradi vsebnosti mineralov nadvse cenijo, zato se vrača v našo prehrano.
 
Proso vsebuje 73 % ogljikovih hidratov, 10 % balastnih snovi in 3 % beljakovin, kar osem esencialnih aminokislin ter visokovredne nenasičene maščobne kisline. Zaradi vsebnosti vitaminov B in visoke vsebnosti holina preprečuje zvišanje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov ter bolezni ožilja. Proso v telesu deluje alkalno, kar ugodno vpliva na vsebnost kalcija v telesnem tkivu. Uživanje prosa izboljšuje očesni vid ter je zdravilo brez primere pri težavah s kožo in s tem povezanimi alergijami. Pospešuje potenje in odvajanje vode ter izboljšuje kri. Poleg ovsa je proso žito z največ vitamini in minerali. Že 10 g prosa vsebuje dnevno količino mineralov, ki jih organizem potrebuje. Ima veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija. Med vitamini je največ vitamina E in vitaminov iz skupine B, predvsem biotina. Vsebuje silicijevo kislino, ki je dobra za kožo, lase in nohte, fluor pa za zdravje zob. Zrnje prosa ne vsebuje glutena, zato je zelo dobrodošlo v brezglutenski dieti pri celiakiji.
Proso ima kratko rastno sezono, dobro prenaša sušo in ga lahko pridelujemo tudi brez obdelave tal.
 
Besedilo in fotografiji: Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

AJDA pa znova cveti

E-pošta Natisni
Ajda (lat. Fagopyrum esculentum) je zelo stara poljščina, po poreklu iz Azije. Nekoč je veljala za hrano revnih, danes pa nutricionisti zagovarjajo stališče, da je ajda živilo za zdravje.
 
Zrnje ajde je lahko prebavljivo in ima ugodno razmerje hranil. Po biološki vrednosti beljakovin presega vse vrste žit, saj vsebuje tudi 2- do 3-krat več aminokislin in je močno bazično živilo, ki pomaga razkisati organizem. Vsebuje tudi veliko fosforja in kalija, kalcija, železa, magnezija, silicijeve kisline, vitaminov iz skupine B, fluora, lizina (esencialna aminokislina), veliko nenasičenih maščobnih kislin, lecitina (vzdržuje raven holesterola) in antioksidantov. Zrnje ajde in tudi cvetovi ter listi (iz katerih pripravljamo čaj) vsebujejo veliko rutina, ki pomaga pri boleznih ven in krčnih žil, uravnava krvni tlak, preprečuje revmatična obolenja in tveganja za artritis, preprečuje razvoj težav z očmi pri diabetikih, izboljšuje prekrvavitev v telesu in krepi imunski sistem. Iz ajde lahko pripravimo tudi ajdov kis in ajdovo zeliščno žganje. Priljubljeni so tudi vzglavniki iz ajdovih luščin.
 
Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij