Iz zakladnice narave

KOLERABA JE »SUPER HRANA« IZ NAŠIH KRAJEV

E-pošta Natisni

Pogosto posegamo po prehranskih dopolnilih, ki prihajajo z drugega konca sveta, pozabljamo pa na domače zaklade. Med njimi je tudi koleraba, ki je izgubila svoje mesto v naši prehrani, čeprav vsebuje obilo za zdravje koristnih snovi. Njena domovina je v osrednji Evropi, danes pa jo več uporabljajo v azijski kuhinji. Je zelo stara kulturna rastlina in dokler niso poznali krompirja, je bila pomembna hrana revnejšega prebivalstva in živine. Poznamo podzemno in stebelno kolerabo. Za prehrano je uporabna cela rastlina. Značilen okus ji dajejo gorčična olja.

Koleraba je bogata z vitamini in minerali ter vlakninami. Po vsebnosti vitamina C mlada presna koleraba celo prekaša limono. Je popoln vir rastlinskih vlaknin in vsebuje polovico manj ogljikovih hidratov kot krompir. Koleraba dobro vpliva na celo telo, na dihala, prebavila in ožilje. Je dobra preventiva pred rakom, uravnava raven sladkorja in znižuje krvni tlak. Koleraba krepi imunski sistem, poživlja presnovo, čisti prebavila, ožilje in sečne poti ter znižuje raven holesterola v krvi. Krepi vitalnost, izboljšuje razpoloženje in pomaga premagovati stres. Koleraba je v kuhinji vsestransko uporabna, z njo lahko v jedeh nadomestimo krompir. Zaradi bogastva hranil je nekaj užijmo tudi presne ali jo dodajmo v sveže sokove.


Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

ŠTIRIPERESNA DETELJICA PRINAŠA SREČO, ČRNA DETELJA PA ZDRAVJE

E-pošta Natisni

Črna detelja (Trifolium pratense) je eno od najstarejših zdravilnih zelišč in v mnogih kulturah velja kot sredstvo proti raku. Njeni triperesni listi naj bi po krščanski simboliki predstavljali trojstvo zdravja: telesa, duše in duha. V ljudskem zdravilstvu velja za eleksir za povečanje moči in čiščenje krvi. Cvetove črne detelje in tudi belo cvetočih vrst detelj so nekdaj uporabljali kot obkladek za čire in čaj iz njih proti kašlju.


Čaj iz črne detelje čisti kri in razstruplja organizem, blagodejen je predvsem pri boleznih, povezanih z vnetji, pri revmi in protinu ter težavah z jetri, pri vnetju želodca, depresiji, glivičnih obolenjih in težavah v menopavzi. Spodbuja izločanje žolča in urina, pospešuje prebavo, zmanjšuje krče in napetost v mišicah, lajša bolezni dihalnih poti in izkašljevanje, blaži vneto žrelo in razjede v ustih. Pomaga pri glivičnih obolenjih, kožnih boleznih, predvsem ekcemu in luskavici. Tinkturo uporabljamo za lajšanje težav v meni in pri zakisanosti telesa. Je vir vitamina B12 in priporočljiva za vse, ki ne uživajo mesa. Pripravkov iz črne detelje iz previdnosti ne uživajte v nosečnosti, v času dojenja, pri estrogensko odvisnem raku in kadar jemljete hormonske pripravke. Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

MELISA PRIČARA LEPE MISLI IN ODGANJA ČRNE OBLAKE

E-pošta Natisni

Melisa pričara lepe misli in odganja črne oblake, je menil najbolj cenjen zeliščar naših krajev pater Ašič. Melisa (Melissa officinalis) je med zdravilnimi zelišči od nekdaj imela posebno mesto. Veljala je za zdravilo za vse bolezni. Paracelzus jo je imenoval eliksir življenja, ki pomlajuje, krepi možgane in poživlja duha. Sveta Hildegarda je menila, da melisa nosi v sebi moč 15 drugih zelišč. V samostanski medicini so jo uporabljali za blaženje nevroz, nespečnosti in pri težavah s srcem. Svetovali so melisin čaj za umivanje oči ob pešanju vida in pojavu sive mrene ter za preprečevanje sivenja las.

Melisa pomaga pri mnogih težavah današnjega časa. Krepi in poživlja srce, želodec in možgane ter dobro vpliva tudi na vse druge organe. Pomirja krče in migrene, ureja prebavo, pomaga pri nervozi in tesnobi. Sodobna znanost potrjuje zdravilen vpliv melise na možgane. Učinkovito pomaga pri demenci in Alzheimerjevi bolezni. Melisa je učinkovita pri boju z virusi, zlasti herpesu na ustnicah. Namočena v alkohol ali olivno olje je dobra za masažo pri revmi in protinu. V kombinaciji z janežem in kamilico je učinkovita pri lajšanju kolik dojenčkov in odraslih. Melisa krepi tudi zdravje čebel. Zato jo je dobro posaditi v bližino čebelnjaka in ga občasno oprati z melisinim čajem.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

ROŽMARIN JE ZA SPOMIN

E-pošta Natisni

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) je rastlina toplih krajev, njegovo ime pa pomeni v latinščini »morska rosa«. V stari Grčiji so ga uporabljali za kadilo in so verjeli, da daje večno mladost in lepoto. V antiki so ga uporabljali kot začimbo in zdravilo. Včasih so vejice rožmarina polagali v zibelko in krsto, ker naj bi varoval pred vsem slabim in prinašal dobro. Na Bavarskem pletejo poročne vence iz rožmarina. Še danes velja, da rožmarin osvobaja duha in osrečuje srce. Rožmarin ima številne dobrodejne učinke, poživlja, osvežuje in vrača moči. »Rožmarin je za spomin,« pravi ljudska pesem.

Rožmarin vsebuje številne snovi, ki zavirajo procese staranja, delujejo proti splošni utrujenosti in tesnobi, krepijo spomin in koncentracijo. Rožmarin deluje protimikrobno, pospešuje krvni obtok, pomaga pri nizkem krvnem tlaku in glavobolu. Deluje razkužilno na pljuča in prebavila, lajša prebavne motnje, poživlja delovanje jeter in izločanje žolča ter vode. Zunanje se uporablja v obliki olja, mazil in alkoholnih raztopin za lajšanje mišične in sklepne revme. Novejše raziskave kažejo, da je učinkovit tudi pri zdravljenju nekaterih vrst raka, aidsa, avtoimunskih bolezni, pa tudi pri senenem nahodu in kandidozi. V kuhinji se uporabljajo sveži ali posušeni listki za začinjanje mesnih in drugih jedi.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 

REPA JE ZDRAVA POPESTRITEV ZIMSKEGA JEDILNIKA

E-pošta Natisni

Preden se je krompir razširil v naših krajih, sta bila repa in kostanj med najpomembnejšimi zimskimi živili, v današnjih časih pa se premalokrat znajdeta na naši mizi. Po prehranski plati je repa enakovredna brokoliju in drugim križnicam. Repa pomlajuje in čisti ter nas varuje pred mnogimi boleznimi današnjega časa. Sveža ali kisla repa sta bogat vir vitaminov (C, B, K), mineralov, antioksidantov, balastnih snovi, beljakovin in ogljikovih hidratov. Ker je nizkokalorična, pripomore k vzdrževanje primerne telesne teže in izgubi odvečnih kilogramov.
Sestavine v repi koristno vplivajo na dihala, ožilje, razmaščujejo in čistijo kri. Kisla repa deluje antiseptično in učinkovito čisti sečne poti, spodbuja delovanje žlez, ureja in pospešuje prebavo ter krepi imunski sistem. V kuhinji je uporabna cela rastlina. Uživamo lahko mlade liste, cvetove, poganjke in odebeljene korene. Repni listi vsebujejo več hranil kot koren in so eden od bogatejših virov kalcija nasploh, saj ga vsebujejo dvakrat več kot kravje mleko. Gomolje ribamo sveže za solate, jih kuhamo, pečemo in naravno kisamo. Zaradi vsebnosti gorčičnega olja imajo gomolji prijeten ostro sladkast okus. Za sočenje so uporabni listi in koreni, ki so zdrava sestavina mešanih zelenjavnih sokov.

 

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij