Predstavljamo

25 LET KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE PIVKA

E-pošta Natisni

Kmetijsko-gozdarska zadruga Pivka je nastala leta 1992 s preoblikovanjem Temeljne organizacije kooperantov gozdarstva Pivka (TOK Pivka, ki je deloval v okviru Gozdnega gospodarstva Postojna) po sprejetju Zakona o zadrugah in Zakona o gozdovih RS.

»Danes KGZ Pivka združuje 66 članov in zaposluje devet ljudi. Letno ustvari okrog 2,5 milijona evrov prometa. Vsa leta delovanja zadruga ohranja pozitivni poslovni izid. V strukturi prometa gozdarstvo predstavlja 85-odstotni delež, kmetijstvo pa 15-odstotnega. Zadruga posluje tako doma kot v tujini. Zunanje države, v katerih imamo prodajne poti, so: Italija, Avstrija, Romunija in Hrvaška,« o poslovanju zadruge pove Matej Biščak, direktor zadruge.

Več ...
 

KMEČKI GLAS IZHAJA ŽE 75 LET

E-pošta Natisni

Letos mineva 75 let od prve izdaje tednika Kmečki glas, ko so s časopisom želeli pomagati našim ljudem in se s pomočjo pisane besede borili za dokončno zmago nad okupatorjem. Tisto obdobje je bil Kmečki glas edini časopis, ki je dajal vero in oporo nezlomljivemu ljudstvu po vaseh, jim s preprosto besedo razlagal, kaj se dogaja v svetu, kako osvobajajo njihovo ozemlje in kako si mora kmečko ljudstvo samo urediti svojo upravo, gospodarstvo in si postaviti ljudsko oblast po svoji meri. Po vojni in kratki prekinitvi izdajanja je podeželje spet dobilo svoj priljubljeni časopis, ki je s političnimi prispevki širil razgled in znanje, s strokovnimi kmetijskimi prispevki pomagal gospodariti na kmetiji, leposlovni in razvedrilno-družinski del pa je nudil prosvetno in kulturno rast. Takšna je bila zasnova časopisa v vojnem času in programska zasnova novega povojnega časopisa, ki je po komajda treh mesecih od osvoboditve redno izhajal vsako sredo, in takšen je časopis tudi sedaj – z novo posodobljeno oblikovno podobo namreč želi tudi danes kmetijskim gospodarstvom, strokovni javnosti in vsem tistim, ki jim je časopis všeč zaradi raznolikosti prispevkov, podajati koristne informacije in pridobivati potrebno znanje.

Več ...

90 LET VINSKE KLETI KRŠKO

E-pošta Natisni

Organizirano vinogradništvo in kletarstvo sta se na Dolenjskem začeli z ustanovitvijo Vinarske zadruge v Kostanjevici na Krki ob koncu leta 1928. Gospodarske razmere in zaradi trsne uši propadli vinogradi so narekovali združevanje proizvajalcev v specializirano zadrugo, ki bo pospeševala obnovo in delovala na področju prodaje in promocije dolenjskih vin, predvsem že uveljavljenega avtohtonega vina cviček. Vinska klet Kostanjevica je bila leta 1952 pripojena h Kmetijski zadrugi Kostanjevica na Krki, v letu 1965 pa se je združila s Kmetijsko zadrugo Krško.

Letos Vinska klet Krško praznuje visok jubilej – 90 let od prvih začetkov delovanja. Vinska klet Krško deluje v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o., ki danes združuje 221 članov. Janez Živič, direktor zadruge, pravi: »Gradimo na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobni tehnologiji, kar zagotavlja, da je Klet Krško danes opazna ponudnica visoko kakovostnih vin in hkrati vodilna proizvajalka najboljšega cvička PTP, ki je pravi vinski posebnež.« Dokaz za visoko kakovost vin so najžlahtnejša odličja na domačih in tujih ocenjevanjih vin.

V Vinski kleti Krško negujejo vina v grajskih kleteh v starem grajskem poslopju, kjer so nekdaj prebivali grofje Auerspergi. V 18. stoletju je bilo gospodarstvo Šrajbarskega turna oziroma gradu Leskovec pri Krškem na vrhuncu. Leta 1770 je bila zgrajena tudi še danes lepo ohranjena vinska klet, v kateri pa seveda takrat niso hranili le cvička, ampak različna, predvsem bela vina. Vinograde so imeli večinoma v bližnji okolici, bogat arhiv o tem pa hranijo v fondu Šrajbarski turn v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani.

Več ...
 

70 LET ZADRUŽNIŠTVA NA KOROŠKEM IN 16 LET ZDRUŽENE KOROŠKE KMETIJSKO-GOZDARSKE ZADRUGE SLOVENJ GRADEC

E-pošta Natisni

Zadružništvo na Koroškem ima, tako kot drugod na Slovenskem, dolgo in bogato zgodovino in tradicijo. Skozi desetletja razvoja se je prilagajalo družbenim in ekonomskim razmeram ter dosegalo svoje vrhunce in padce. Čeprav štejemo leto 1948 kot leto začetka organiziranega kmetijskega zadružništva na Koroškem, segajo korenine povezovanja kmetov v organizirane oblike medsebojne pomoči kmetov daleč nazaj v 19. stoletje. Ohranjeni so dokumenti, ki dokazujejo, da je bila v Dravogradu ustanovljena prva hranilnica in posojilnica že leta 1888, v Šentilju pri Mislinji leta 1900, dve leti pozneje pa v Slovenj Gradcu. Kot odgovor naprednih kmetov na splošno gospodarsko krizo v obdobju pred drugo svetovno vojno, ki se je še posebej odražala v slabem ekonomskem položaju kmetov, so se kmetje začeli interesno povezovati v različne oblike zadrug. Tako je na območju Mežiške doline že pred drugo svetovno vojno nastala lesno-prodajna zadruga s sedežem v Prevaljah. V Mislinjski dolini je med obema svetovnima vojnama delovala živinorejska zadruga s sedežem v Slovenj Gradcu. Tudi v Dravogradu je delovalo več specializiranih zadrug: živinorejska, pašniška, bikorejska in lesna. Pozneje, ko je prišlo do organiziranja splošnih zadrug, so kmetje te sprejeli za svoje in so povezali male, razdrobljene zadruge, ki so bile ustanovljene domala v sleherni vasi. V tem obdobju so bili zgrajeni številni zadružni domovi, ki niso služili samo za potrebe zadružnikov, pač pa so se v njih odvijale tudi številne družabne in kulturne prireditve. Zadruge so bile takrat organizirane po načelih zadružništva, torej medsebojne pomoči združenih kmetov. Zadrugam je bilo zaupano celotno poslovanje z zasebnimi kmeti in so se tako ukvarjale z odkupom kmetijskih pridelkov, lesa, s prodajo reprodukcijskega materiala v kmetijstvu in sklepanjem pogodb o proizvodnem sodelovanju.

Več ...

70 LET KMETIJSKE ZADRUGE CELJE

E-pošta Natisni

Kmetijska zadruga Celje je nastala pred 70 leti, to je leta 1948, iz manjših okoliških zadrug. V dolgoletni zgodovini je zadruga uspešno krmarila skozi različne sisteme, kot so bili Hmezad, SOZD Merx. Po sprejetju Zakona o zadrugah leta 1992 pa se je zadruga preoblikovala in danes deluje pod imenom Kmetijska zadruga Celje, z.o.o.

 

Več ...
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij