Finančni nasveti

ŽELITE KUPITI NEKAJ VEČJEGA, PA ZA TO V TEM TRENUTKU NIMATE DOVOLJ DENARJA?

E-pošta Natisni

V tem primeru večinoma pomislimo na posojilo ali limit. Dodatna možnost obročnega financiranja nakupov pa so tako imenovane plačilne kartice z dodatno funkcionalnostjo plačevanja na obroke (npr. MasterCard).

Plačevanje na obroke s plačilno kartico je preprosto: nakup na prodajnem mestu opravite na enak način kot z običajno plačilno kartico, znesek (praviloma nad 100 EUR) pa razdelite na obroke tako, da odgovorite na prejeto SMS-sporočilo. V odgovoru navedete številko transakcije in število želenih obrokov (praviloma do 12). Postopek je zaključen, ko prejmete povratno SMS-sporočilo banke o potrditvi nakupa. Plačilno kartico za obročno plačevanje lahko uporabljate doma in v tujini ter za nakupe na spletu. Že odplačana sredstva posameznega nakupa so vam ponovno na voljo za izvajanje nadaljnjih nakupov do višine vašega limita na plačilni kartici. O opravljenih transakcijah ste obveščeni z mesečnimi izpiski porabe oziroma lahko promet in stanje tekoče spremljate v spletni in mobilni banki. Za pridobitev plačilne kartice za obročno plačevanje oddate vlogo v bančni poslovalnici, za to ne potrebujete posebne dokumentacije. Funkcionalnost plačevanja na obroke se praviloma vklopi že isti dan.

mag. Brankica Prodanović, vodja Službe sodobnih plačilnih poti v Sektorju plačilnega prometa pri DBS

 

OBDAVČLJIVE, OPROŠČENE IN NEOBDAVČLJIVE TRANSAKCIJE PO ZDDV-1

E-pošta Natisni

Po Zakonu o davku na dodano vrednost transakcije razdelimo na obdavčljive in neobdavčljive transakcije. Obdavčljive transakcije so tiste, pri katerih gre za promet, ki je predmet DDV (dobava blaga, pridobitev blaga znotraj EU, opravljanje storitev in uvoz blaga). Obdavčljive transakcije so sestavljene iz obdavčenih in oproščenih transakcij. Neobdavčljive transakcije pa so tiste transakcije, pri katerih gre za promet, ki ni predmet DDV (npr. donacije, odškodnine).

STANOVANJSKI KREDIT S FIKSNO ALI S SPREMENLJIVO OBRESTNO MERO?

E-pošta Natisni

Se odločate za nakup oziroma obnovo stanovanja ali stanovanjske hiše? Potem po vsej verjetnosti potrebujete stanovanjski kredit. Banke praviloma ponujamo dve vrsti stanovanjskih kreditov: s fiksno in s spremenljivo obrestno mero.

Krediti s fiksno obrestno mero so nekoliko dražji, vendar imate za celotno dobo odplačevanja kredita zagotovljen enak mesečni obrok, saj fiksna obrestna mera v dobi odplačevanja kredita ostaja enaka. Pri spremenljivi obrestni meri (sestavljeni iz obrestne mere Euribor in pribitka) se vsakih nekaj mesecev (pri 6-mesečnem Euriborju vsakih šest mesecev) preračuna mesečni obrok ob upoštevanju nove vrednosti referenčne obrestne mere Euribor. Zato je lahko skupna obrestna mera ob začetku odplačevanja posojila precej drugačna kot čez nekaj let, s čimer se spremeni tudi višina kreditnega obroka. 6-mesečni Euribor je trenutno sicer negativen in znaša –0,271 odstotka, pri čemer je vrednost na izredno nizki ravni. Samo v ponazoritev: maja 2013 je znašal Euribor okoli 0,3 odstotka, pred desetimi leti maja 2008 pa okoli 4,9 odstotka. Dejstvo, da se Euribor v obdobju nekaj let lahko močno spremeni, je pomembno upoštevati pri najemanju dolgoročnejših stanovanjskih kreditov. Stanovanjske kredite lahko najamete za različna časovna obdobja, tudi do 30 let. Krediti s krajšo dobo odplačevanja so praviloma cenejši, vendar pa je pomembneje upoštevati, kolikšno mesečno vsoto lahko glede na svoje redne dohodke namenjate plačevanju kredita. Z daljšo dobo odplačevanja se mesečni obroki znižujejo. Osnova za stanovanjski kredit je kreditna sposobnost, ki jo banke določamo na podlagi vaših rednih mesečnih prihodkov. Kredit morate še ustrezno zavarovati ali pri zavarovalnici (praviloma kredite s krajšo dobo odplačevanja) ali z zastavo nepremičnine.

 

TRGOVANJE S KRIPTOVALUTAMI

E-pošta Natisni

Trgovanje s kriptovalutami (bitcoin, ethereum in druge) postaja vse popularnejše. Kriptovaluta je virtualna valuta in je ne moremo hraniti v fizični obliki. S kriptovalutami se lahko rudari ali pa se z njimi trguje. Večina vlagateljev zgolj trguje s kriptovalutami, torej jih kupuje oziroma prodaja bodisi zase ali za naročnika na eni od spletnih menjalnic ali borz (Bitstamp, Kraken, Poloniex, Bitfinex in mnoge druge). Po odprtju trgovalnega računa je mogoče trgovati z različnimi kriptovalutami in poskušati ustvariti dobiček. S kriptovalutami je mogoče tudi rudariti, kakor je poimenovan postopek, v katerem računalniki preverjajo vse podatke in potrjujejo prenose bitcoina in hkrati varujejo omrežje. To so zapletene računalniške operacije, ki porabijo ogromno električne energije. Rudarjenje je proces, v katerem nastajajo novi bitcoini. Rudarjenje zahteva močne računalniške procesorje. Rudarji so za svoje delo nagrajeni s provizijo, ki jo uporabniki plačajo pri pošiljanju nakazil oziroma z novo nastalimi bitcoini. B. F.

SPECIALIZIRANA KMETIJSKA ZAVAROVANJA

E-pošta Natisni

Kmetovanje ob neugodnih podnebnih spremembah je velik izziv. Specializirana kmetijska zavarovanja prilagajajo vsebino kritja za potrebe kmetovalcev v skrbi za čim varnejšo pridelavo.
Tudi leto 2017 je bilo zelo pestro, če ga pogledamo z vidika škodnega dogajanja, in veliko kmetovalcev je utrpelo škodo zaradi neugodnih vremenskih razmer. V letu 2018 si vsi skupaj želimo boljše vremensko odvisne pridelovalne razmere, v skrbi za finančno preživetje kmetij pa so zavarovalnice pripravile ponudbo zavarovalnih produktov, ki nudijo kmetovalcem večjo varnost ob izgubi pridelka zaradi različnih vremenskih tveganj. Glede na izkušnje iz preteklosti vam pri DBS d.d. svetujemo, da se v letu 2018 zavarujte predvsem pred tveganjem spomladanske pozebe pri trajnih kulturah, saj vam zavarovalnica v primeru nastanka škode nudi višje odškodnine. Pri pridelavi poljščin in vrtnin lahko izbirate med obširno paleto možnosti zavarovanja pred vremenskimi tveganji, ki jih lahko dodatno vključite k osnovnemu zavarovanju proti toči. Pri zavarovanju pridelka sadja in grozdja so vključena kritja po vremenskih tveganjih, ki omogočajo višje odškodnine pri izgubi količine pridelka in pri sadju še dodatne odškodnine zaradi izgube kakovosti. Pridelovalci hmelja bodo lahko svoj pridelek »zelenega zlata« zavarovali po ugodnih pogojih glede na njihove zahteve, želje in potrebe. Rejci živali govejega mesa in mleka pa lahko svoje živali zavarujejo po enostavnem zavarovalnem produktu, ki omogoča kritje najpogostejših tveganj, ki vplivajo na varnost pridelave. Novost v letu 2018 je namenjena vrtnarjem z zavarovanjem steklenjakov in plastenjakov. Pred točo in viharnim vetrom je mogoče zavarovati kritino, objekte in konstrukcijo, zavese, obratovalno opremo in vse v rastlinjakih predelane kulture.

Jana Vehovec, direktorica prodaje za področje prebivalstva

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij