Feugiat convallis turpis massa ligula sagittis enim aliquet fringilla orci pretium. Ut Aenean Vestibulum suscipit eros pede et nibh laoreet Pellentesque mus. Aliquet ultrices dictumst justo justo tortor vitae nisl nec sem.

SPET ŠOLA

E-pošta Natisni

Vsako leto, ko se začenja šola, si starši dajemo nove obljube. Kako bomo bolj dosledni, bolj redoljubni, med tednom ne bo telefonov, računalnikov … A nam nikoli ne uspe. Se kdaj vprašate, kaj je razlog?

Največkrat je razlog, da starši prevzemamo otrokove odgovornosti nase, otrok začne čakati, da ga bomo usmerjali, opozarjali ali celo naredili namesto njega, ob tem pa se nam konstantno upira in mi izgubljamo živce. Ali lahko prekinemo to ponavljajočo se dramo? Seveda jo lahko. Otroku pustimo, da za svoje opravljeno ali neopravljeno delo nosi odgovornost sam. Da občuti posledice svojega dela ali nedela. Zato ga ne hvalimo tako, da mu govorimo: »A veš, koliko sem ponosna nate!« Pohvalimo ga tako, da ponos pustimo njemu: »Letos ti gre zelo dobro, verjetno si zelo ponosen nase!« Šolske obveznosti so otrokova naloga. Otrok potrebuje, da ga spremljamo, ne da ga nadziramo na vsakem koraku.

Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Spremljajte nas na: www.youtube.com/c/AlbertLeonidaMrgole in Facebook: https://www.facebook.com/vezal.si/

 
 

VODA – ALFA IN OMEGA ZDRAVJA

E-pošta Natisni

Voda je najučinkovitejše naravno zdravilo. Tudi če se zdravo prehranjujemo in dovolj gibamo, vendar ne posvečamo dovolj pozornosti pitju vode, je ves vložen trud zaman. Če pijemo šele, ko začutimo žejo, je prepozno. Žeja se namreč pojavi šele takrat, ko telesu že nevarno primanjkuje tekočine za optimalno delovanje. Zaradi nepozornosti sčasoma tudi izgubimo občutek za žejo. Zlasti pozimi pijemo premalo vode. Vedeti moramo, da dnevno izločimo iz telesa od tri do štiri litre vode, samo z dihanjem od enega do dva litra, precej se je izloči tudi preko izločil in prebavil ter skozi kožo.


Poleg vseh tekočin, kot so kava, čaji, sokovi ter gazirane in alkoholne pijače, je za zdravje in dobro počutje nujno treba popiti tudi od dva do tri litre čiste tople vode, odvisno od telesne teže in fizične aktivnosti. Naštete tekočine nas namreč ne odžejajo, ampak telo dodatno dehidrirajo. Ko zjutraj vstanemo ter pol ure pred vsakim obrokom je dobro spiti vsaj tri decilitre vode.
Številne zdravstvene težave in bolezni, ko so motnje prebave, debelost, povišan krvni tlak in holesterol, zgaga, želodčna razjeda, glavobol, diabetes, žolčni kamni, artritis, astma, depresija in še mnoge druge, so predvsem posledica dehidracije. Vse bolj se uveljavlja metoda lajšanja in zdravljenja naštetih bolezni s pitjem šest decilitrov tople vode zjutraj na tešče.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 

MATERINA DUŠICA IN TIMIJAN

E-pošta Natisni

V naravi rastoča materina dušica (Thymus serpylum) in njena vrtna različica – timijan (Thymus vulgaris) imata podobne učinkovine in spadata med najmočnejše naravne antiseptike in antibiotike. V srednjem veku in v obdobju starih Grkov je bila materina dušica simbol poguma in moči. Uporabljali so jo za zaščito pred kugo. Nekdaj so jo uporabljali predvsem pri lajšanju težav z dihali, pri revmatizmu, za zdravljenje alkoholizma, pri glavobolu ter za lajšanje in pospeševanje poroda. S tinkturo so masirali mlado živino, ki je zaostala v razvoju. Je koristna paša čebelam, ker jih varuje pred bakterijskimi boleznimi.
Materina dušica pomaga pri zdravljenju zgornjih dihalnih poti in bakterijskih obolenjih pljuč ter črevesja. Znanstvene raziskave potrjujejo njeno učinkovitost pri preprečevanju rakavih obolenj, tumorjev, levkemije, ateroskleroze, kandidoze. Varuje srce in znižuje krvni tlak. Čaj materine dušice pomirja in krepi živce, pospešuje potenje in prebavo, sprošča krče ter pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem. Nečisto kožo umivamo s čajem, spiramo mastne lase in če imamo prhljaj. Kopel z materino dušico je učinkovita tudi pri oslabelih in revmatičnih ljudeh, sprošča in pomiri živce ter uspava. Za lajšanje bolečin pri revmatizmu, protinu, multipli sklerozi, zvinih in nategnjenih mišicah boleče mesto masiramo z materino dušico, namočeno v olju. Tinktura (alkoholni izvleček) je učinkovita pri parodontozi, vnetju dlesni, zadahu in zobobolu.

Besedilo in fotografija Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 
 

STARŠI SMO NAJPOMEMBNEJŠI

E-pošta Natisni

Imate občutek, da se vam kar naprej nekam mudi? Je vaš otrok samo sopotnik v teh dirkah? So vam pomembni samo rezultati vašega otroka v šoli, na to, o čem otrok razmišlja, ima rad, pa pozabljate. Potem je čas, da nekaj spremenite. Da se ustavite. Ne govorimo o urah časa. Govorimo o tem, da ga namesto: »Kako je bilo v šoli?« vprašamo kaj drugega. Recimo: »Kakšen je danes tvoj dan, kako se imaš s prijatelji, če bi lahko izbiral, kako bi danes v najbolj norih sanjah preživel dan?« To so vprašanja, ki v odnosu pletejo stik, dajejo otroku sporočilo, mar jim je zame. Pomembno je, da smo pozorni, prisotni, ko se pogovarjamo z otrokom, da imamo z njim očesni stik, da ga zares poslušamo. Pritisk, ki smo ga ustvarili odrasli, otroci doživljajo, kot da ni nikoli dovolj, nikoli dovolj dobro. Njihov občutek je, da so za starše vredni toliko, kot imajo visoke ocene. Tega pa ne želimo. Želimo, da se naš otrok z nami počuti varno.
Svetujeta Albert in Leonida Mrgole, Zavod Vezal

 
 

POST ZA PRENOVO TELESA IN DUHA

E-pošta Natisni

V vseh kulturah ima post dolgo tradicijo. Veliki modreci so vedeli, da je preobilna prehrana poglavitni vzrok bolezni. Post so poznali že stari Egipčani in Grki. Danes pa je ugoden vpliv posta na zdravje, tako v preventivnem pomenu kot v kurativnem, znanstveno utemeljen. Dr. Jošinori Ohsumi je za znanstveno utemeljitev temeljnega principa posta, avtofagijo, v letu 2016 prejel Nobelovo nagrado za medicino. V Evropi in Ameriki so številne klinike, kjer lahko pod strokovnim nadzorom izvajamo terapevtski post. Tudi v Sloveniji imamo nekaj priznanih institucij, kjer lahko opravimo post pod strokovnim vodstvom ali se temeljito podučimo o njem. Post naj bo prilagojen posamezniku in njegovemu psihofizičnemu stanju. Post ni stradanje, ampak prostovoljno odrekanje določeni hrani in razvadam, da bi obnovili procese samozdravljenja telesa in duha. Poznamo več vrst posta: post ob vodi, post s čaji ter zelenjavnimi in sadnimi sokovi, post ob sadju in zelenjavi ali pa samo izločimo manj zdravo hrano in razvade. Traja lahko od nekaj dni do nekaj tednov. Zlasti strožje oblike dalj časa trajajočega posta se ne lotimo sami. Izvajati ga moramo pod strokovnim in zdravniškim nadzorom ter se predhodno temeljito podučiti, sicer si lahko povzročimo več škode kot koristi. Med postom moramo zlasti paziti, da pijemo dovolj tekočine. Po zaključenem postu se potrudimo živeti bolj zdravo, da ohranimo povrnjeno dobro počutje, sicer se nam bodo težave kaj kmalu povrnile.

Jožica Polajžer, specialistka za svetovanje v kmetijstvu

 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij