DOMAČI IZOTONIČNI NAPITEK

E-pošta Natisni

Sestavine:
• 1 liter vode
• 1 čajna žlička kakovostne nerafinirane soli (solni cvet ali himalajska sol)
• sveže stisnjen sok 2 limon (rezine limone za serviranje)
• 3 vejice melise
• 1 jedilna žlica medu ali melase – po želji

 

Več ...
 
 

AJDOVA KAŠA Z GOBICAMI IN TIMIJANOM

E-pošta Natisni

SESTAVINE 4 OSEBE:

– žlica olja
– 200 g gobic
– 100 g ajdove kaše
– ½ čebule
– 30 g masla
– 300 ml jušne osnove ali vroče vode
– dve vejici svežega timijana
– vejica peteršilja
– sol, kajenski poper

 

 

 

 

Več ...
 
 

POSTNA JUHA

E-pošta Natisni

POSTNA JUHA PO IZVIRNI RECEPTURI SVETE HILDEGARDE

Sestavine za 4 osebe:
- 1 l vode
- 50 g pastinaka
- 50 g gomolja zelene
- 1 velik korenček
- 3 žlice pirinega zdroba
- ½ čebule
- 2 stroka česna
- beli poper, muškatni orešček, timijan, kurkuma, ingver, ožepek in galgant- sol
- žlička sončničnega ali olivnega olja
- grobo sesekljan peteršilj

Navodilo za pripravo: Na štedilnik pristavimo kozico z vodo. Zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke ali naribamo, čebulo in česen drobno nasekljamo. Vse to damo v vodo, dodamo pirin zdrob in začimbe ter pustimo vreti tri minute. Sol, olje in peteršilj dodamo šele na krožnik. Postna juha po izvirni recepturi svete Hildegarde nas bo prečistila, ogrela in okrepila.

Namig: Recept vsebuje tudi nekaj začimb, ki jih nimamo vedno pri roki, zato lahko kupimo že pripravljeno mešanico (ekološko pridelanih) sestavin za juho. Po želji lahko pripravimo juho brez pirinega zdroba in dodamo več zelenjave, ki bo imela še večji prečiščevalni učinek.

 
 
 

Pustne šege, navade, reki in dobrote

E-pošta Natisni

Najstarejše plesno izročilo se je na Slovenskem ohranilo v povezavi s pustnimi maskami in šegami. Človek je bil v preteklosti povsem odvisen od narave in letnih časov. Pomemben je bil zlasti čas, ko je zima z vsemi vremenskimi neprilikami prehajala v pomlad. Na te spremembe je želel vplivati, tako da je nase sprejel krinko različnih živali in bajeslovnih bitij ter jih z izvajanjem gibov, poskokov, mimik in s plesom oponašal, da bi ugodno usmerjal neznane sile narave. In te šege, običaji in navade so se ohranile vse do danes.

Eden najbolj znanih pustnih običajev in mask v Sloveniji so ptujski kurenti ali koranti, ki so najbolj priljubljen in množičen tradicionalni pustni lik Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz. Kurenti – koranti si zvonce in svojo opravo lahko nadenejo po svečnici ter začnejo z zvonjenjem in skakanjem privabljati v deželo pomlad in prinašati dobro letino. Nekoč so si smeli kurentovo opravo nadeti samo neporočeni fantje, danes pa so kurenti – koranti tudi možje, otroci in ženske. Še danes pa so se v nekaterih predelih Slovenije ohranile maske, ki so značilne le za tisti kraj. Tako so znani cerkniška čarovnica Uršula,cerkljanski lavfarji, na Dolenjskem kostanjeviška šelma, škoromati v Brkinih in še bi lahko naštevali. Vse do danes pa so se ohranili tudi pustni reki in verovanja, kot je tale: »Na pepelnico mora priti prva k hiši ženska, ki naj malo zapleše. Potem bo pri hiši debela repa.« Kot pravijo, pa morajo biti za pusta siti ljudje, živina in duhovi, zato pustnih dobrot na mizi na sme manjkati. (Povzeto po kurentovanje.net, welcome-to-slovenia.com, KUD Oton Župančič Vinica)
B. J.
 
 

POŠIRANE HRUŠKE V RDEČEM VINU

E-pošta Natisni

Sestavine za 4 osebe:

 4 hruške
 100 g orehovih jedrc
 4 čajne žlice medu
 250 ml smetane za stepanje
 500 ml rdečega vina
 3 žlice sladkorja

Priprava: Hruške olupimo in razpolovimo ter odstranimo peščišče. V kozico vlijemo vino in dodamo polovičke hrušk ter jih pokuhamo 5 minut. Polovico vina odlijemo, k drugi polovici pa dodamo sladkor in ga povremo, da postane gost kot sirup. Hruške položimo na krožnik, potresemo z grobo sekljanimi orehi, prelijemo z medom in povretim vinom ter okrasimo s stepeno sladko smetano. Okrasimo lahko z listi sveže mete, po želji zraven serviramo vaniljev sladoled.

Uživajte ob odlični praznični sladici!

 
 
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij