ZLORABA BOLNIŠKEGA STALEŽA

NatisniE-pošta

Kaj storiti, kadar delodajalec posumi, da njegov zaposleni zlorablja bolniški stalež?

 
Obstajata dve vrsti nadzora: nadzor preko detektiva (ali pooblaščenega delavca) in nadzor Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Detektiv (registriran in z licenco) na podlagi pogodbe inpisnega pooblastila poizveduje le o zdravniških navodilih delavcu, ne pa tudi o njegovem zdravstvenem stanju. V primeru snemanja ali fotografiranja morajo biti delavci o tem predhodno obveščeni, ukrepi pa opredeljeni v internem aktu delodajalca. Če je kršitev dokazana,Zakon o delovnih razmerjih v 111. členu določa, da lahko delodajalec, če delavec v času bolniške odsotnosti z dela ne spoštuje navodil pristojnega zdravnika, če v tem času opravlja pridobitno delo ali če brez odobritve zdravnika odpotuje iz kraja bivanja, delavcu izredno odpovepogodbo o zaposlitvi. Delodajalec pa lahko sum zlorabe bolniškega staleža naznani tudi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kadar gre nadomestilo plače iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pošlje na delavčev dom svojega nadzornika. V primeru kršitve je sankcija zadržanje oziroma odvzem nadomestila plače.
 
Manca Petelin, pravnica

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij