ZADRUGA MOČAN POVEZOVALNI ČLEN

NatisniE-pošta

Kmetijska zadruga Rače je zadruga s 65-letno tradicijo. Na ustanovni skupščini so se člani združili v zadrugo zato, da bi pospeševali materialne koristi svojih gospodarstev ter enotno nastopili na trgu pri prodaji kmetijskih pridelkov in pri nabavi repromateriala.

V vseh teh letih je zadruga močan povezovalni člen. Preko lastnega odkupa živine, mleka in drugih kmetijskih pridelkov zadruga razpolaga z lastnimi trgovinami z repromaterialom, trgovino z gradbenim materialom in mesnico. V zadnjih desetih letih je zadruga veliko investirala v svoj mesnopredelovalni obrat, v prvi fazi v klavnico, lani pa še v obrat mesne predelave in mesnice. Tako imajo v Račah obrat, ki je med najsodobnejšimi v državi in je zelo ekološko obarvan, saj gre za energetsko varčen obrat, kjer poleg konvencionalnega dela poteka tudi ekološka predelava mesa. Zadruga želi oskrbovati lokalni regionalni trg z domačo, svežo ponudbo mesa, za katerega sta zagotovljena sledljivost in sistem HACCP od zakola do prodaje v mesnici. Zadruga povezuje 159 članov in zaposluje 51 delavcev.
 
Fotografije arhiv KZ Rače
 
 
Alojz Sternad že več kot 20 let uspešno vodi zadrugo. Njegov moto je biti uspešen kmet in imeti dobro zadrugo, zato o svoji zadrugi, pravi: »Zadruga že več let deluje pod okriljem iste ekipe, ki se trudi, da bi v vseh segmentih poslovanja ugodila svojim članom. Odprti smo za nova članstva in zadnja leta se nam pridružujejo predvsem mladi, kar nam daje novo energijo. Izpeljane investicije so zahtevale veliko sredstev, poguma in znanja, vendar z veseljem ugotavljamo, da so bile upravičene. Zadruga je na našem območju pomemben povezovalni člen med kmetom na eni strani in kupcem na drugi. Za nas kmete, člane zadruge, je pomembno, da imamo stabilnega partnerja, ki nam omogoča poslovanje v obojestransko korist. V prihodnosti načrtujemo skupno promocijo na trgu, ki že prepoznava prednost kakovostnih slovenskih pridelkov. Zadruga bo sledila viziji – lokalno pridelano, lokalno predelano in trženo – in svoje artikle prodajala pod sloganom 'Vse domače – KZ Rače'. Zelo je tudi pomembno, da zadruga dobro sodeluje z Občino Rače Fram predvsem pri ekološkem osveščanju in odnosu do okolja.«. Alojz Sternad je odigral ključno vlogo pri gradnji klavnice v Račah, je lokalno zelo aktiven, saj si kot občinski svetnik prizadeva za reševanje težav kmetijstva in zadružništva v občini. Obdeluje kmetijo s 40 ha, kjer redi do 60 glav govedi za mlečno in mesno prirejo, in s ponosom pove, da ima osem vnukov.
 
Ivan Lenart, dolgoletni direktor zadruge, velik ljubitelj športa, zlasti kolesarjenja, zadrugo opisuje takole: »Tradicija prodaje mesa in klanja živine je v Račah dolga že 40 let. V tem času smo postali prepoznavni v širšem prostoru in z novo investicijo imamo pogoje, da odkupimo še več živine z Dravskega polja, Slovenskih goric in Pohorja ter tako preprečimo odliv žive živine preko meja. Naš cilj je, da se v čim krajšem času poskušamo približati cenam, ki jih ponujajo tujci, prav tako plačilnim rokom. Lansko leto je bilo za našo zadrugo izjemno uspešno, saj nam je uspelo v izjemno kratkem času šestih mesecev zgraditi in opremiti nov mesnopredelovalni obrat ter pridobiti uporabno dovoljenje. Uspešno smo prestali revizijo Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, rezultat pa so bila prejeta evropska nepovratna sredstva v višini 1.280.000 evrov. Zadruga poleg živine odkupi še 6,5 milijona litrov mleka za Ljubljanske mlekarne. Zelo pomembno je, da je mlekarna stabilna partnerica zadrugam, ki bodo lahko nemoteno odkupovale in plačevale mleko svojim dobaviteljem. Naših podvigov pa ne bi uresničili, če nas ne bi vseskozi spremljala Deželna Banka Slovenije.« Ivan Lenart se ljubiteljsko ukvarja tudi z amaterskim igranjem in dejavno sodeluje v občini. S. S. V.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij