PROVIZIJA ZA NEPREMIČNINSKO POSREDOVANJE

NatisniE-pošta

Bralec sprašuje, ali lahko nepremičninska agencija, preden nudi ogled oglaševane nepremičnine, od potencialnega kupca zahteva podpis pogodbe o nepremičninskem posredovanju, s katero si zagotovi za primer sklenitve posla provizijo dveh odstotkov cene nepremičnine.
 
Po 5. členu Zakona o nepremičninskem posredovanju je najvišje dovoljeno plačilo za nepremičninsko posredovanje 4 % od pogodbene cene, razen če je pogodbena vrednost nepremičnine manjša od 10.000 evrov. Plačilo za posredovanje lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju (kupcu ali prodajalcu) na podlagi pogodbe o nepremičninskem posredovanju. Pogodbeni stranki prodajne, najemne ali druge pogodbe za določeno nepremičnino pa se lahko sami dogovorita, da posredovanje plačata obe stranki – takrat se ta znesek razdeli. Bistveno je torej, da nepremičninska družba ni upravičena pogojevati ogleda nepremičnine s podpisom pogodbe o posredovanju in posledično s plačilom 2 % od pogodbene cene za kupca in 2 % za prodajalca – to je lahko le predmet njunega dogovora.
 
Manca Petelin, pravnica

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij