KMETIJSKA ZADRUGA VIPAVA – V SLUŽBI VIPAVSKEGA KMETA ŽE 118 LET

NatisniE-pošta

Leta 1894 je bila v Vipavi ustanovljena prva vinogradniška zadruga na slovenskih tleh. Matija Vertovec, rojen v Šmarjah na Vipavskem, je v »Vinoreji za Slovence« Zgornjo Vipavsko dolino uvrstil med območja z najboljšo vinogradniško lego v Sloveniji. Kmetijska zadruga Vipava, ki nadaljuje to častitljivo tradicijo, je lastnica Vipave 1894 (Agroinda), druge največje slovenske vinske kleti, in Mlekarne Vipava. Prav tako ima v večinski lasti Hranilnico in posojilnico Vipava.
 
»S 655 člani sodi KZ Vipava med največje zadruge v Sloveniji, koordiniramo pa odkup grozdja, breskev in mleka. Vinska klet Vipava 1894 od naših kmetov odkupi okoli 5.000.000 kg grozdja letno. Pod njeno okrilje sodijo tudi Biljenski griči, največji in najslikovitejši vinograd v Sloveniji, ki obsega 240 ha in je trenutno v procesu obnove,« o zadrugi pripoveduje Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava.
 
Mlekarna Vipava, ki že več kot 100 let neguje tradicijo mlekarstva, je najprepoznavnejša po izdelkih, kot so Nanoški sir, Vipavske skute, kislo mleko in jogurti. Vipavski živinorejci Mlekarni Vipava letno prodajo okrog 1.800.000 litrov mleka, ki je zaradi ugodnega podnebja in sestave tal zelo kakovostno. Na področju sadjarstva Kmetijska zadruga Vipava sodeluje predvsem s Fructalom, ki na letni ravni odkupi 2.000.000 kg breskev.
 
»Načrtov za prihodnost je veliko. Odlično sodelujemo s Fructalom in pred kratkim smo začrtali ambiciozen projekt zasaditve večjih površin hrušk in začetek obsežnejše pridelave jagod, saj Fructal zanima dolgoročen odkup tega sadja. Glavni izziv je zagotovo poslovna sanacija Vipave 1894, od katere je odvisna kmetijska pridelava v dolini. Decembra 2011 je občni zbor KZ Vipava izvolil nov upravni odbor in potrdil njegovo strategijo, ki vključuje prestrukturiranje lastniških deležev zadruge in dokapitalizacijo Vipave 1894,« o načrtih pravi Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava.
 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij