KO OTROK ZABREDE V TEŽAVE

NatisniE-pošta

Starši navadno takoj vidimo, kaj je otrok naredil narobe, kaj je naredil neumno, kaj je naredil slabo. Seveda mu to v veliki naglici hitimo povedati. Ponavadi dodamo zraven še lastna čustva, kot sta jeza in sram. Otrok vsega tega ne razume in ne zmore nositi. Kaj je razlog? Da je otrok nekaj naredil, kot je naredil, je imel v sebi neko posebno logiko razmišljanja. Navadno »slabih in neumnih« stvari ne delamo zanalašč. Prav tako ne delamo zanalašč stvari narobe. Za otroka je nekaj, kar ni naredil dobro, lahko izkušnja, ki je izjemna za njegovo življenje, kadar mi ostanemo odrasli in s pogovorom uspemo otroka pripeljati do spoznanja, ki ga lahko začuti sam. In si zna sam odgovoriti na vprašanja, kje ga je polomil, kaj bi lahko storil drugače, kako se bo naslednjič lotil stvari. In seveda, kako bo storjeno napako popravil. Tukaj govorimo o posledicah in ne o kazni. Kar je morda dobra tema za naslednjič. Izkušnje – tudi neprijetne – so lahko dragocen vzgojni pripomoček, ki nam pomaga otroka učiti odgovornosti.
 
Svetuje Leonida Mrgole, Zavod Vezal

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij