SADJE

NatisniE-pošta

Z izrazom sadje zajamemo skupino živil, ki predstavlja za človeka užitne plodove različnih dreves in grmov. Večina sadežev nastane iz cvetov večletnih skupin in ima velik delež sadnega sladkorja. Ravno velik delež sladkorja v sadežu tudi loči sadje od drugih plodov, ki prav tako nastanejo iz cvetov rastlin, kot so paradižnik, paprika, kumare in buče. Meja med sadjem in zelenjavo je torej manj ostra, kot si mislimo.
 
Hranilna vrednost sadja
Ker pa naše telo zanima predvsem hranilna vrednost živil, je za vključitev v naš jedilnik pomembno predvsem to, kakšna hranila najdemo v posameznih sadežih. V sadju je največ vode: tudi do 95 % sadeža je lahko sama voda. Od 5–20 % sadežev predstavljajo sladkorji, predvsem fruktoza in glukoza. V sadju so tudi sadne kisline, nekaj aminokislin. Ob tem velja pripomniti, da je vsebnost aminokislin tako nizka, da sadje tudi v velikih količinah predstavlja zanemarljiv vir aminokislin za telo. Poleg sladkorjev in vode se največja hranilna vrednost sadja skriva v mikrohranilih. V sadju najdemo številna mikrohranila: od vitaminov do antioksidantov. Zaradi različnega spektra mikrohranil, ki ga ponuja sadje, je zato smiselno, da različne vrste sadja kombiniramo.
 
Pomen sadja za zdravje
Sadje prispeva na naš jedilnik številna mikrohranila, ki podpirajo številne presnovne procese v telesu. Zato je priporočljivo, da ga uživamo kot del vsakodnevne prehrane. Uživanje samega sadja ali celo samo posamezne vrste sadežev pa na telo nima posebnega zdravilnega učinka. Pomeni le obliko vnosa vode, sladkorjev in posameznih mikrohranil, ob tem pa je telo osiromašeno za druga, prav tako nujna hranila za normalno delovanje. Gre torej za enostransko prehrano, ob kateri telo ponavadi strada, predvsem beljakovinsko. To zlasti škodi bolnikom in drugim rizičnim skupinam prebivalstva (otroci, starostniki) in ga nikakor ne očiščuje!
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij