ČEŠNJE V GORIŠKIH BRDIH

NatisniE-pošta

Briška češnja ima dolgo tradicijo. Tržna pridelava in prodaja sta se začeli po letu 1866 z zgraditvijo železniške povezave Gradec–Trst in Gorica. Že takrat so manjši češnjevi nasadi in posamična drevesa prinašali prvi dohodek briškim kmetijam.
 
Na svetovalni službi ocenjujejo, da je trenutno na področju Goriških Brd posajenih 160 ha češnjevih nasadov, ki v večini predstavljajo dopolnilno dejavnost vinogradniškim kmetijam. Sortiment je zelo širok in zajema vse češnjeve tedne. V zadnjih letih opažamo večje zanimanje za sajenje večjih češnjevih nasadov (0,5 ha in več). Od starih sort so se za tržno pridelavo ohranile le najboljše, najzanimivejša je sorta karnjevka, ki je primerna za nadaljnjo predelavo (vlaganje, marmelade, sušenje). Letošnji letnik je glede na vse vremenske neprilike zadovoljiv. Če vas pot zanese v Goriška Brda, boste za češnje odšteli od 3 do 4 evre za kilogram. Odkup češenj je organiziran v okviru podjetja Polavi logistika, ki ob večjem odkupu opravlja svojo dejavnost v prostorih Vinske kleti Goriška Brda. Irena Benedetič, Vinska klet »Goriška Brda«

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij