»VROČA« PREHRANA

NatisniE-pošta

Tudi v naši podalpski deželi so poletja lahko zelo vroča. Temperatura zraka se dvigne celo do te mere, da se začnemo spraševati, kaj naj si naložimo na krožnik. Vročina v zraku marsikomu odvzame apetit. Še posebej pa se to zgodi tistim, ki bi morali »pošteno« jesti zaradi zdravstvenih ali drugih življenjskih tegob in težav. Zato je za mnoge najboljša strategija boja proti toplotnemu stresu okolja pasivni odpor: umik v hladnejše kraje in klimatizirane prostore. Tistim, ki vročemu okolju ne morete ubežati, pa bo koristilo nekaj prehranskih navodil. V prvi vrsti je treba poskrbeti predvsem za zadosten vnos tekočin.

Vroče vreme nas dehidrira
Številne zdravstvene tegobe v poletnem času so povezane z dehidracijo oziroma izsušitvijo telesa. Začenjajo se že s slabim počutjem in se v skrajnem primeru lahko končajo kot toplotna kap. Zato je verjetno prvo in najpomembnejše prehransko navodilo v vročih dnevih leta: pijte zadostne količine tekočin. To še ne pomeni, da se morate nalivati z vodo: pijte pogosto v majhnih količinah. Popijte več kot priporočenih sedem kozarcev na dan, vnos tekočine prilagodite svojim izgubam, zlasti z znojenjem. Zato tudi pogostejše tehtanje ne bo odveč. Hitra izguba telesne teže namreč pomeni samo dehidracijo. Za pitje zadostuje večinoma voda, vendar ne pozabite na sol. Če želimo nadomestiti izgubo telesne tekočine, potrebujemo tudi sol, ki omogoča, da voda v telesu ostane. To velja še zlasti za tiste, ki imajo zelo slan znoj. To vidimo po belih sledovih soli na oblačilih. Zato so v poletnem času zelo priporočljive vrste tekočine tudi juhe, seveda slane!
Nikakor pa naj vam ne pade na misel, da bi v poletnih časih preizkušali »hitre« shujševalne diete z raznimi odvajalnimi substancami, četudi so to zelišča. Hitra izguba telesne vode onemogoča normalno delovanje telesnih mehanizmov, ki uravnavajo prilagoditev na vroče razmere okolja.
Vročina pa od telesa ne zahteva le tekočine, spremenijo se tudi energetske potrebe in potrebe telesa po beljakovinah. O tem pa naslednjič!
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij