ZA VAJETI KMETIJSTVA MORAJO PRIJETI MLADE ROKE

NatisniE-pošta

Intervju s poslancem v Evropskem parlamentu, družboslovcem in politikom dr. Milanom Zverom
 
Podatki so zaskrbljujoči: po napovedih se bo v državah Evropske unije v nekaj naslednjih letih upokojilo 4,5 milijona kmetov, hkrati pa se s kmetijstvom ukvarja le 6 odstotkov kmetov, mlajših od 35 let. V Sloveniji je mladih, ki gospodarijo na kmetijah, še manj, komaj 4 odstotke, kar tretjina pa je kmečkih gospodarjev, ki so starejši od 65 let. Evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je na aprilskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v okviru razprave o reformah skupne kmetijske politike posebej opozoril na velik demografski problem v evropskem kmetijstvu, je prepričan, da bi moralo postati vprašanje večje vključitve mladih v kmetijstvo ena od prednostnih nalog nove skupne kmetijske politike EU.
 
Kaj kažejo podatki in zakaj ima trenutna demografska slika evropskega kmetijstva lahko daljnosežne negativne posledice?
 
Res je, eden od večjih problemov evropskega kmetijstva je njegova demografska struktura. Znano je, da se število zaposlenih v kmetijstvu v sodobni strukturi družbe zaradi visoko učinkovite pridelave zmanjšuje, čeprav menim, da smo glede tega že kar na kritični meji. Še večji problem pa je, da je populacija, ki se ukvarja s kmetijstvom, prestara. V EU je v tej dejavnosti komaj 6 odstotkov mlajših od 35 let, v Sloveniji še manj, le nekaj nad 4 odstotke. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano, če ne bomo česa storili? Vse sicer ni odvisno od sistemskih ukrepov. Pričakujem, da se bo odnos do kmetovanja v prihodnje izboljšal. Počasi prodira spoznanje, da kakovost življenja na vasi prehiteva tisto v mestih in da tudi sodobni slog življenja na kmetiji postaja vse privlačnejši.
 
Za katere konkretne ukrepe, ki bi po vašem omogočili vključitev več mladih v kmetovanje, se v okviru razprave o predlogu nove skupne kmetijske politike zavzemate?
 
Kmetijska politika lahko uveljavlja razne sheme za mlade kmete in v okviru tega konkretne ukrepe pomoči, kot je na primer pomoč za začetni zagon kmetije ali pomoč pri prevzemu oziroma zamenjavi generacij na kmetiji. Vendar je treba narediti še več. Sam dokaj dejavno sodelujem z Evropskim združenjem mladih kmetovalcev (CEJA), s katerim vsako leto v Evropskem parlamentu organiziramo javno tribuno o perečih temah, s katerimi se srečujejo mladi. Tudi letos smo jo imeli in ugotavljali, da mora problem mladih v kmetijstvu postati ena od prednostnih nalog nove skupne kmetijske politike EU. Kar nekaj članic namreč v svojih politikah spodbujanja razvoja podeželja pozablja, tudi namenoma, na mlade. Da bi pritegnili mlade v kmetijstvo, pa so potrebne celovite politike na različnih področjih, tako imenovani paketi za mlade kmete. Poleg finančne pomoči pri zagonu kmetije je, denimo, treba z ukrepi spodbujati tudi njihovo usposabljanje. Poenostaviti in pospešiti je treba prenos kmetij na mlajšo generacijo. Nadalje je treba spodbujati raziskave in razvoj tehnologij, ki lahko izboljšajo življenje in delo mladih kmetov.
 
Kako skozi oči človeka, ki soodloča o novi evropski kmetijski politiki, gledate na prihodnost evropskega in v njegovem okviru tudi slovenskega kmetijstva?
 
Proračun za kmetijstvo v EU že trideset let upada in le upamo lahko, da nam to ne bo ogrozilo glavnih ciljev, kot so cenovna dostopnost kakovostne hrane, njena varnost in pravično plačilo za tiste, ki jo pridelujejo. Tudi pri nas imamo v kmetijstvu veliko težav, med drugim se kažejo v premajhnem deležu samooskrbe v nekaterih panogah in manjku obdelovalnih površin, večinoma na območjih z omejenimi možnostmi pridelave. Torej, poleg demografskih in sistemskih težav gre tudi za naravne ovire. Upam, da bomo iz tega naslova v prihodnji finančni perspektivi in novi skupni evropski kmetijski politiki iztržili več denarja. Slovenija je že dostavila dopolnjene zemljevide in upam, da bodo naša pričakovanja uresničena. Kljub težavam sem namreč optimist, predvsem zato, ker potrošniki vse bolj razumemo, da ima zdrav način pridelave hrane prihodnost, da je treba jesti lokalno - domače in sezonsko, in ker Slovenci počasi spreminjamo potrošniške navade. Optimističen sem tudi zato, ker imamo zelo dobro podkovane ljudi, strokovnjake na različnih področjih. Imamo odlične kmetijske šole, ki opremijo mlade z ustreznim znanjem in veščinami.
 
Milan Zver osebno
 
Je poročen, oče dveh hčera in dedek dveh vnukov in vnukinje, v prostem času pa 50-letni Milan Zver rad posluša glasbo različnih zvrsti ali rekreativno zaigra tenis, košarko in z vnukom tudi nogomet. Ko se ponudi priložnost, rad tudi zapoje z ljudskimi pevkami Urbančankami iz njegovega Destrnika, zaradi pomanjkanja časa pa je moral opustiti gojenje vinske trte. Še vedno pa so njegova priljubljena tedenska rekreacija košnja trave okrog domače hiše in druga vrtna opravila. O svoji dobrodelnosti nerad veliko govori, čeprav je boter otroku v Afriki, pomaga pri šolanju dveh slovenskih otrok in z denarnim prispevkom pomaga preživeti starejši ženici. Milan Zver, ki je svojo kandidaturo že napovedal na jesenskih predsedniških volitvah, je tudi aktiven šahist s kar nekaj zmagami v tretji slovenski šahovski ligi: »V svoji šahovski karieri sem igral s Kasparovom, Polgarjevo in tudi Saxom. Seveda simultanke. O rezultatih pa kdaj drugič.«
Damjana Stamejčič
 
Fotografije: osebni arhiv Milan Zver
  
- Na konferenci s predstavniki mladih kmetov iz EU
 
- V Strasbourgu na simultanki s Kasparovom

 

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij