ODLOČILEN JE DRUGI DAN MALEGA SRPANA

NatisniE-pošta

Po starih vremenskih pregovorih sodeč bo za vreme v naslednjih štiridesetih dneh odločilen drugi dan malega srpana oziroma meseca julija. Takole pravi pregovor: Drugi dan malega srpana lepo, še štirideset dni bo tako; drugi dan malega srpana grdo, še štirideset dni bo grdo. Takole pa napoveduje še naslednji pregovor: Je tega meseca presuho, ostane grozdje prav drobno.
Na vrtu so julija glavna opravila vezana na okopavanje, redčenje, smukanje in zalivanje rastlin. Zalivati moramo zlasti kumare. V juliju sejemo poletno belo in črno redkev, redkvice, korenček, radič, v začetku meseca tudi endivijo in še nekatere solate, konec meseca pa jesensko repo, špinačo in zeleno. Čebulo vseh vrst vzamemo iz zemlje, ko začne listje rumeneti.
Pred odhodom na dopust okoli rastlin položimo zastirko iz trave ali drugih organskih ostankov, ki bo preprečevala čezmerno izhlapevanje vode iz tal. Pri zalivanju pazimo, da ne zmočimo listov, ki se mokri hitro okužijo z glivičnimi boleznimi. Sploh moramo poleti redno pregledovati rastline, da lahko v primeru, da opazimo škodljivce ali bolezni, hitro ukrepamo. Ker v domačem vrtu navadno ne želimo uporabljati škropiv, se v kmetijski lekarni ali pri poznavalcih pozanimajmo za manj strupena sredstva za zaščito rastlin. Pozorno pregledujmo tudi balkonske rastline, saj fuksije rade napadajo bele mušice, pelargonije pršice, zato listi dobijo plutaste izbokline, viseče nageljne pa rada okuži rja. Na vrtnicah se lahko pojavijo črna listna pegavost in uši, če pa opazimo povešene poganjke, imamo opravka z vrtnično zavijalko. V tem primeru je najbolje, da poganjek odrežemo še nekaj centimetrov v zdravo tkivo. Julija obrežemo žive meje, zlasti iz belega trna, haline in gabra ter iglasto grmovje. D. S.

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij