PREHRANA V POLETNEM ČASU

NatisniE-pošta

Vroče poletje zahteva od telesa več. Ne samo tekočine in kakšnega grama soli več, da tekočina, ki jo izgubljamo z znojenjem ostane v telesu, poletje zahteva tudi zadosten vnos drugih hranil, da telo laže preživi naporno okolje. Še posebej to velja za bolnike in druge skupine prebivalstva, ki so bolj občutljive na pogoje, otroke, nosečnice in starejši del populacije.
 
Poletje ni čas za diete
Naporni pogoji okolja zahtevajo od telesa več. Več pa pomeni predvsem to, da naj bo prehranski vnos zadosten, hkrati pa naj bo tudi vnos posameznih hranil uravnotežen. V poletnem času sicer marsikdo rad poseže po večji količini sadja in na ta način zmanjša vnos drugih hranil, ki jih telo prav tako potrebuje, predvsem beljakovin. Vnašanje samo sadne hrane ne pomeni samo veliko vitaminov in tekočine, pomeni tudi vnos večje količine sladkorjev, ki se nato kopičijo v maščevje.
 
Lahka hrana
Hrana, ki jo uživamo v poletnem času naj bo torej uravnotežena in narava nam ponuja pestro izbiro. Sadje in zelenjava sta na voljo praktično na vsakem koraku. Ob tem pa nikar ne pozabimo na kvalitetne beljakovine. Če nam v poletnem času ne tekne meso, imamo na voljo ribe in številne mlečne izdelke. Če nimamo apetita omejimo vnos maščobnih živil, ki marsikomu obležijo v želodcu. Hrano pripravljamo čim bolj preprosto, verjetno je najbolj ugodna priprava hrane »na žlico«. Poletna miza naj bo pisana in na njej ne sme manjkati steklenica z vodo. Premajhen vnos tekočine in posameznih hranil naše telo še dodatno utrudi. Ustrezen prehranski vnos tako v času dopustov omogoči, da si res spočijemo za novo delovno leto. 
 
Svetuje mag. Nada Rotovnik Kozjek, strokovnjakinja za prehrano z Onkološkega inštituta v Ljubljani

Naročite se na brezplačni spletni časopis

Naročite se lahko na tiskano izdajo časopisa S PODEŽELJA.SI s tem da izpolnite obrazec tukaj.

Če pa želite prejemati brezplačnik na vaš email naslov pa vpišite svoj email v obrazec, ki ga dobite tukaj. Brezplačnik izhaja vsake tri mesece.

Informacije o časopisu

Brezplačni časopis S PODEŽELJA.SI izdaja Zadružna zveza Slovenije. Odgovorna urednica je Anita Jakuš. Naklada 40.000 izvodov.

Veseli bomo vašega komentarja na e-mail info@spodezelja.si.

Oglasi

dezelna.jpg

zzs.jpg

 semenarna.jpg

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska spletnega mesta ali izborom opcije "se strinjam" se strinjate z uporabo piškotkov. Za več informacij kliknite tu .

Sprejemam uporabo piškotkov na tej spletni strani.

Vec informacij